Controlorii STB pot da amenzi și pentru alte contravenții, nu numai pentru călătoria fără bilet
Cei care circulă cu mijloacele de transport în comun STB sunt avizați de faptul că sunt pasibili de amendă atunci când când călătoresc fără bilet sau abonament validat, dar nu cunosc că și alte fapte le pot aduce aceeași sancțiune fiind contravenții, conform regulamentul operatorului de transport.
Potrivit datelor oferite de stbsa.ro, călătorii STB pot fi amendați din mai multe motive, precum ocuparea unui scaun cu bagaje fără să plătească o călătorie în plus. Totodată, cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz pot primi o amendă.
Reguli de călătorie pe mijloacele de transport STB în 2024
Călătoriile pot fi încărcate pe cardul de transport și se validează în mod obligatoriu în toate vehiculele utilizate, la echipamentele electronice montate în mijlocul de transport în comun.
Prin plata unei călătorii se pot utiliza toate mijloacele de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute.
Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață și a metroului pentru 120 de minute. De exemplu, dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară achitarea unei noi călătorii.
Pentru ce poți fi amendat pe mijloacele de transport STB în 2024
În 2024, în funcție de gravitatea situației, se constituie contravenție în domeniul Serviciului public de transport local de cӑlӑtori în regiunea București-Ilfov următoarele fapte:
Dacă cetățenii călătoresc fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă, vor primi o amendă între 300-500 lei.
Amenda pentru împiedicarea în orice mod a personalului cu competențe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorul autorizat, să-și exercite atribuțiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în stații ori la capetele de linii, este între 100-150 lei.
Solicitarea deschiderii ușilor vehiculelor de transport public de persoane, între stații sau la semafoare, angajarea de discuții cu conducӑtorul vehiculului de transport în comun în timpul mersului sau ocuparea locurilor de pe scaune și/sau platforma vehiculului cu mărfuri sau bagaje fără validarea, în plus, a unui titlu de călătorie la tariful în vigoare la data efectuării călătoriei, pentru fiecare loc ocupat cu mărfurile sau bagajele respective, reprezintă contravenții. Cei care fac aceste lucruri riscă o amendă cuprinsă între 100-500 lei.
Care este valoarea celei mai mari amenzi STB în 2024
Cea mai mare amendă STB în 2024 poată fi dată persoanelor care transportă materiale și care ar putea produce neajunsuri celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie, transportarea animalelor vii. Amenda este cuprinsă între 500-1.000 de lei.
Unde se plătește amenda STB în 2024
Amenda se poate plăti în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
Cei care călătoresc fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică pot plăti pe loc contravaloarea unui titlu de călătorie la tarif special, suprataxă, fără a se mai încheia proces verbal de contravenție.
De asemenea, amenda STB în 2024 se poate achita și:
– pe ghiseul.ro,
– instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții,
– la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de cetățenia, domiciliul sau de reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției,
– la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.