Controale de amploare în vămi privind fructele şi legumele din import. Asociația retailerilor acuză că sute de tiruri cu zeci de mii de tone sunt blocate pentru timp îndelungat

Publicat: 12 04. 2019, 21:48
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) au început joi la nivel național acțiunea ”Demetra” prin care sunt verificate circuitele de comercializare a legumelor și fructelor.

Această operaţiune presupune şi verificarea TIR-urilor cu produse care intră în ţară, iar acest lucru a provocat o reacţie de nemulţumire din partea anteprenorilor. Mai mulţi afacerişti s-au plâns că transporturile pe care le așteptau sunt blocate în vămi de peste 24 de ore, timp în care legumele aduse din Uniunea Europeană sunt în pericol să se strice, conform G4Media.

”Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât și comercianții”, arată Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), într-un comunicat de presă.

Această operaţiune a DGAF şi DGV vine după ce Liviu Dragnea şi-a exprimat public nemulţumirea privind calitatea produselor ce vin în România şi chiar a transmis un avertisment către autorităţile competente.

„Am auzit – şi pe bună dreptate cei de la hipermarketuri vin şi controlează tot lanţul de producţie, de la solar, până când ajunge roşia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase.

Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a afirmat Liviu Dragnea, miercuri, într-o vizită în judeţul Giurgiu.

„Operaţiunea Demetra”, demarată a doua zi, prevedea controlarea achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse.

Calitatea produselor ce ajung în România este una veche. În 2018, o anchetă EVZ arată că marea majoritate a legumelor şi fructelor care ajung pe piaţa din România sunt importate, în momentul de faţă, din ţări precum Turcia, Bulgaria sau Grecia, fiind transportate mii de kilometri în condiţii improprii (în tiruri lipsite de sisteme de climatizare sau posibilităţi de depozitare de tip frigorific). Pentru a rezista, transportului, fructele şi legumele cu pricina sunt tratate de către producători cu tot felul de soluţii chimice. Aşa se face că majoritatea produselor au o calitate care nu este recomandă consumului.