Controale pe drumurile din România: Șoferii, obligați să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă

Controale pe drumurile din România: Șoferii, obligați să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă
Foto: ziarelive.ro

Șoferii sunt obligați ca de la 1 noiembrie să își doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau echipamente antiderapante dacă aleg să circule pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Ministerul Transporturilor a anunțat controale pe drumurile din România pentru a verifica dacă conducătorii auto respectă cerințele și își echipează autoturismele cu anvelope de iarnă.

Șoferii sunt sfătuiți să cumpere anvelope omologate, iar dimensiunile acestora trebuie să corespundă cu cele înscrise în cartea de identitate a autoturismului. Cauciucurile trebuie să poarte marcajul M+S, M.S sau M&S.

Ministerul Transporturilor nu recomandă șoferilor să cumpere anvelope second-hand, care au o vechime mai mare de 4-5 ani sau a căror înălțime a profilului este mai mică de 4 milimetri.

Șoferii vor fi opriți în trafic de inspectorii Registrului Auto Român, care vor verifica timp de 15 minute anvelopele autoturismului.

Cei care nu-și vor respecta legea riscă sancțiuni usturătoare. Dacă vor circula fără cauciucuri de iarnă, șoferii autovehiculelor cu o masă mai mică de 3,5 tone și maxim 9 locuri riscă amenzi curpinse între 600 și 1.400 de lei.

În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masa totală maxima mai mare de 3,5 tone valoarea amenzii este între 2.500 și 4.000 de lei.

Și dacă veți avea ghionionul să blocați un drum, amenda poate ajunge până la 8.000 de lei, la care se adaugă plus costul intervenției de degajare a drumului.

Această lege mai este aplicată şi în alte state europene, precum Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Suedia și Norvegia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`