Controale la proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier. Sfaturi pentru turiști

Controale la proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier. Sfaturi pentru turiști
Sursa Foto: Freepik.com

ANAF a început controalele la locuințele închiriate în regim hotelier, iar proprietarii sunt verificați dacă își declară veniturile sau nu.

Mii de apartamente funcționează ilegal

Datele ANAF a transmis că au fost controlate în jur de 500 de persoane, dar în țară sunt mii de apartamente închiriate ilegal, spun specialiștii din turism. În jur de 1.700 de unități de cazare au fost verificate, iar 14% dintre ele funcționau ilegal. Amenzile au ajuns la valoarea de 360.000 de lei, , conform știrileprotv.

Legislația prevede ca proprietarii să obțină un certificat de clasificare pentru apartamentele închiriate în regim hotelier, dar prea puțini sunt cei care respectă regula.

Inspectorii ANAF au verificat, din ianuarie până acum, 436 de persoane fizice care își închiriază apartamentele în regim hotelier, dar nu și-au declarat veniturile. Fiscul a găsit 92 de milioane de lei, bani încasați ilegal, dar nu se știe câți bani cash au fost primiți.

Datele oficiale arată că sunt peste 14.000 de unități turistice clasificate, atât de persoane fizice, cât și juridice, dar alte câteva mii sunt nedeclarate. Majoritatea dintre ele sunt pe litoral și în orașele mari.

„În cazul în care un turist îi distruge locația sau nu mai vrea să iasă din locația aia, legal nu poate să îi facă nimic. (…) Pe de altă parte, turistul nu are siguranța confortului pentru că nu întotdeauna proprietarii oferă minimul necesar. (…) Când ajungi acolo, găsești cu totul altceva, nu poți să faci absolut nimic”, a spu uns specialist de turism.

Turiștii pot depune sesizări

Apartamentele închiriate pe platformele speciale sunt obligate să raporteze veniturile înregistrate de utilizatori. Dar, anunțurile cu apartamentele care nu sunt îrnegistrate oficial ar putea fi interzise.

Locuințele închiriate se pot verifica pe site-ul situr.gov.ro și se pot depune și sesizări online.

„Le recomand turiștilor să verifice dacă acea unitate de cazare este disponibilă pe mai multe site-uri, pe mai multe platforme, și să verifice și rețelele sociale, să vadă exact ce poze, ce comentarii și de când datează acele pagini, să se uite la recomandările celorlalte persoane”, a declarat un specialist de comunicare în turism.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:43 - Diana Stoica (USR): “Nu cred că e o tactică bună să subestimezi un pericol atât de mare cum este Simion și partidul dânsului extremist” (VIDEO)
15:40 - Raport PISA: Peste 10% dintre copiii români cu vârste de 15 ani au spus că zilnic sau aproape zilnic au avut situații în care nu au mâncat pentru că nu au avut suficienți bani
15:25 - MAE, avertizarea de călătorie pentru Siclia. Meteorologii au emis cod galben de ploi
15:05 - Cadavrele a doi frați, găsite după două săptămâni în Valencia. Se aflau la circa 10 kilometri de casă
14:59 - Ciolacu: Asigurăm finanțarea pentru legătura rutieră între Autostrada de Centură București Nord și viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internațional Henri Coandă. Investiția, finanțată din bani europeni, va fi gata în 2 ani și jumătate (VIDEO)
14:56 - La Cugir se vor produce din ce în ce mai multe arme la standard NATO
14:47 - Lasconi: Cer Parchetului General să lămurească dacă Ciolacu, Ciucă, Iohannis sau Geoană au avut date despre cât de periculos e Simion şi le-au ascuns. Ciolacu şi Ciucă fac balet pe subiect cu graţia a doi elefanţi pe sârmă (VIDEO)
14:45 - „Lupta pentru a supraviețuire”: Clienții BWW din SUA s-ar putea trezi că plătesc rate mai mari în 2025
14:33 - Euro continuă să se deprecieze în raport cu dolarul american: A ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul an
14:30 - Craiovenii au fost lăsați în frig. Uzina Ford, nevoită să își sisteze activitatea