Controale de amploare la operatori care vând fructe și legume. ANPC: 80% din marile companii, AMENDATE

Publicat: 19 04. 2019, 11:56

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)a verificat la începutul lunii aprilie, în cadrul opreațiunii DEMETRA,678 operatori economicicare comercializează legume şi fructe, inspectorii constatând nereguli la 78% dintre aceștia.

ANPC anunță că s-au aplicat amenzi pentru 532 dintre aceștia, în valoare de 1.723.600 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

A fost verificată o cantitatea487 tone fructe şi legume proaspetedin care60 tone (12 %)nu se încadrau în prevederile legale.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializarea circa9,5 tonede fructe şi legume, în valoare de60.479 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializarea cca.135tonefructe şi legume în valoare de204.852 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de608 sancţiuni contravenţionaledintre care260 avertismenteşi348 amenzi contravenţionaleîn valoare de1.723.600 leipentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

“În cursul acţiunilor de control, s-au constatat o serie de abateri dintre care menţionăm:

  • Fructe și legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ
  • Fructe și legume nesortate – calitatea fructelor expuse nu corespunde cu cea afișată
  • Fructe si legume depreciate, care prezintă părți moi, alterate, pătate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului; nu sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I
  • Legume și fructe fără etichete cu elementele de identificare şi caracterizare
  • Neafișarea informațiilor privind țara de origine și calitatea legumelor și fructelor comercializate în vrac
  • Legume și fructe din afara României la care nu s-au găsit informații în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), țara de origine
  • Neafișarea prețurilor de vânzare
  • Neconcordanțe între prețul afișat la raft și cel marcat pe bonul de casă
  • Nerespectarea cantității nete la legumele și fructele preambalate (ex:cartofi albi plasă 2 kg , produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală – 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame)
  • Comercializarea legumelor și fructelor utilizând practici incorecte, privind originea acestora (ex: legume și fructe import Turcia, China, Egipt, comercializate ca având proveniența România);
  • Neconcordanța informațiilor privind proveniența, respectiv cea înscrisă pe ambalajul sau avizul produsului și cea înscrisă pe eticheta de la raft (pe etichetă apar două sau trei variante de țară de origine, de ex; România, Bulgaria, Grecia, consumatorii fiind induși în eroare)
  • Comercializarea legumelor cu calibre diferite, diferenta intre calibrul mic și calibrul mare fiind de 75%
  • Informare incorectă a consumatorilor (ex: era afișat, în imediata apropiere a legumelor sau fructelor, cu litere mai viu colorate, sintagma” IEFTIN”, fără a se face dovada, în magazin, a vreunui avantaj legat de preț la achiziționarea acestor produse.”, anunță ANPC.

Controalele vin după ceLiviu Dragneaşi-a exprimat public nemulţumirea privind calitatea produselor ce vin în România şi chiar a transmis un avertisment către autorităţile competente.

„Am auzit – şi pe bună dreptate cei de la hipermarketuri vin şi controlează tot lanţul de producţie, de la solar, până când ajunge roşia pe raft. Dar întrebarea mea este: TIR-urile care vin de afară sunt controlate la fel, de la origine până ajung pe raft, pe masa românilor? Toată lumea se plânge de calitatea proastă şi de faptul că nu sunt sănătoase.Eu le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile. Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fructă, fiecare fruct, fiecare legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a afirmatLiviu Dragnea, miercuri, într-o vizită în judeţul Giurgiu.

Și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a luat măsuri drastice. Peste 80 de tone de legume şi fructe provenite din China, Polonia, Serbia, Ungaria, Spania şi Grecia au fost distruse în cadrulOperaţiunii „Demetra”, anunţă instituția, care precizează că au fost verificate 430 de maşini şi trei depozite, fiind aplicate 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

Deasemenea,Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) au începutla nivel național acțiunea ”Demetra”. (Detalii AICI)

Calitatea produselor ce ajung în România este una veche. În 2018, o anchetăEVZarată că marea majoritate a legumelor şi fructelor care ajung pe piaţa din România sunt importate, în momentul de faţă, din ţări precum Turcia, Bulgaria sau Grecia, fiind transportate mii de kilometri în condiţii improprii (în tiruri lipsite de sisteme de climatizare sau posibilităţi de depozitare de tip frigorific). Pentru a rezista, transportului, fructele şi legumele cu pricina sunt tratate de către producători cu tot felul de soluţii chimice. Aşa se face că majoritatea produselor au o calitate care nu este recomandă consumului.