CSM răspunde după scandalul validării de către Senat a mandatelor celor opt membri aleşi în Consiliu. Magistrații susţin că această validare a avut ca temei, în afara legislaţiei existente, şi jurisprudenţa Curţii de Apel Bucureşti şi a Curţii Constituţionale. Scandalul a izbucnit după ce interpretarea data de Senat legii prin care opt membri CSM au primit mandate pline a fost declarată neconsituţională, informează B1 TV.
Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii susţin că acțiunile întreprinse de Consiliu au avut ca temei legislația în vigoare, precum și jurisprudența Curții de Apel București și a Curții Constituționale. Precizările vin după ce Curtea Constituțională a decis că opt dintre membrii CSM nu aveau dreptul să fie validaţi pentru un mandat plin.
”Acţiunile şi apărarile promovate de Consiliu au avut ca principală premisă autoritatea de lucru judecat în ceea ce priveste motivele cuprinse in Sentinta civila nr. 3.081 din 19 aprilie 2011, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti. stfel, instanta de contencios administrativ a decis ca ' mandatul unui membru CSM este de 6 ani, insa poate inceta inainte de termen. In acest caz, incepe un nou mandat care, in lipsa unor dispozitii legale exprese, este tot de sase ani”, se arată în comunicatul CSM.
Contre între CSM și CCR: Reprezentanții Consiliului susţin că acțiunile întreprinse de acesta au avut ca temei legislația în vigoare
#DIRECT_ONE_z3ws29#
Reprezentanții Consiliului mai susțin ca argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de plenul Curții Constituționale pe 2 iunie, cu privire la excepția de neconstituționalitate, urmează a fi prezentate în cuprinsul deciziei Curții, care, după redactare, va fi publicată în Monitorul Oficial.
"In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca dialogul public pe aceasta tema trebuie sa respecte si sa reflecte rigorile institutionale si exigentele profesiei de magistrat astfel incat si prin modalitatile de manifestare publica si mediatica sa se raspunda asteptarilor pe care societatea le are in raport cu institutiile si reprezentantii si/sau exponentii sistemului judiciar”, se mai menționează în comunicat.
Pe 6 iunie urmează să fie analizat proiectul de calendar pentru alegerea membrilor CSM în Comisia de specialitate.