Contradicții în cazul terenului arendat de Voiculescu: Fermierii au fost primii care au depus cereri, însă nu au fost luate în calcul (VIDEO)
Contradicţii între dezvăluirile făcute de fermierii care au depus solicitări pentru arendarea terenului de 2.600 de hectare din Giurgiu şi precizările venite din partea ministerului Agriculturii.
Deşi fermierii susţin că au depus cereri de arendare înaintea ofertei făcută de Voiculescu, Ministerul spune că fermierii au depus, de fapt, scrisori de intenţie pentru concesionare şi nu pentru arendare.
Între timp, fondatorul PC nu are voie să părăsească ţara, fără acordul procurorilor, fiind cercetat pentru 7 infracţiuni de șantaj, într-un nou dosar.
Legături profitabile între Dan Voiculescu, Daniel Constantin şi Ilie Sârbu. Parcursul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost unul rapid. Director la Logicons, firma lui Voiculescu, face proiecte pentru firmele Grivco, ajunge în 2009 director la APIA, instituţia care gestionează în România fondurile europene pentru agricultură.
Mai apoi e pus ministru al Agriculturii în 2012. În acest an, fondatorul PC ar fi luat 450.000 de euro din banii europeni gestionaţi de APIA. Dezvăluirile au fost făcute de jurnalistul Robert Turcescu.
Anul trecut, un grup de fermieri din Giurgiu a încercat, în vremea când Dan Voiculescu nu avea contractul de arendă pe cele 2.600 de hectare, să încheie o înţelegere cu ADS. În aprilie 2013 au trimis scrisori de intenție, prin care spuneau că vor să fie arendaşii terenului. Fermierii au fost însă excluși din procedura de selecție de angajații ADS.
Cum cineva voia să îi sufle afacerea din Giurgiu lui Voiculescu, acesta s-a grăbit să încheie pentru terenul valoros, prin firma SC Agro Seed Muntenia SRL, un nou contract de arendă prin metoda „concurs restrâns de oferte”. Două scrisori de intenţie au fost trimise în aprilie la ADS, de către ECO LEGUM VIDRA COOPERATIVA AGRICOLA şi SC VLM AGRO SRL.
Mai ajunge o scrisoare către Ministerul Agriculturii şi din partea Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Giurgiu care vrea să concesioneze cele 2.600 de hectare.
Deși au fost primii care au solicitat arendarea terenului, din 9 aprilie 2013, ADS a încheiat contract cu firma lui Voiculescu, SC Agro Seed Muntenia SRL.
Fermierii au trimis o solicitare prin care cereau anularea contractului de arendare cu ofertă de concurs restrâns.
Fermierii s-au îndreptat spre Ministerul Agriculturii cu nemulțumirile, iar acolo au fost îndrumați spre Direcţia Generală de Control şi Antifraudă, unde şef era atunci Mihai Huzuneanu. Acesta a explicat că Voiculescu şi ADS nu au făcut nimic ilegal. Fermierii din Giurgiu depuseseră cererea de arendare a terenului agricol înaintea ofertei făcută de Voiculescu celor de la ADS.
Ministerul Agriculturii spune altceva: pe 13.05.2013 Agenţia Domeniilor Statului a organizat procedura privind arendarea terenului și au fost 3 ofertanţi printre care și S.C. Agro Seed Muntenia S.R.L.
În plus, Ministerul susţine că ofertarea la arendare a fost transmisă la reprezentanţa teritorială Giurgiu a ADS, fiind afişată la sediul acesteia.
În ceea ce privește firma S.C. Agro Seed Muntenia S.R.L., nivelul arendei din contractul acesteia a fost stabilit în urma licitaţiei, pornind de la nivelul minim al arendei calculat în funcţie de clasa de calitate a terenului.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că normele de aplicare a Legii nr. 268/ 2001 care permiteau ADS să arendeze prin concurs restrâns de oferte, doar până la 100 de hectare, nu au modificate.