Contractul privind Roşia Montană, desecretizat parţial. Ponta: Eventualele litigii, soluţionate cu arbitraj internaţional (VIDEO)

Contractul privind Roşia Montană, desecretizat parţial. Ponta: Eventualele litigii, soluţionate cu arbitraj internaţional (VIDEO)

Premierul Victor Ponta a prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Dan Şova, câteva dintre datele prevăzute în contractul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Licenţa de exploatare rămâne secretă, premierul precizând că legile României şi deciziile instanţelor nu permit desecretizarea.

Potrivit lui Victor Ponta, licenţa de exploatare este valabilă timp de 20 de ani, până în anul 2019. Redevenţa care revine statului român, negociată iniţial la 2% şi renegociată apoi la 4%, a ajuns în prezent la 6%, însă modificare nu poate fi operată decât prin aprobarea proiectului de lege. Cât priveşte eventualele litigii, acestea ar urma să fie soluţionate de Centrul de Arbitraj al Camerei Economice Federale Viena.

”În măsura în care va exista un litigiu, evident guvernul se va apăra. Ne vom apăra în fața instanțelor internaționale, dar există un potențial pericol”, a susținut Ponta.

”Licența de exploatare emisă de Guvern în 1999 și transferată către Roșia Montană Gold Corporation sub semnătura miniștrilor aflați atunci la guvernare rămâne confidențailă. Consider că anumite aspecte de interes public le pot face publice”, a declarat premierul care a precizat că durata licenței se întinde pe 20 de ani.

Potrivit contractului, ”titularul plătește către bugetul statului o redevență de 6%”, a afirmat șeful Guvernului. ”Datele pe care le pun la dispoziție îmi asum responsabilitatea de a le prezenta piniei publice și parlamentului care urmează să voteze proiectul.

În același timp, el a arătat și care ar fi consecințele financiare ale nerealizării acestui proiect.

”Consecințele financiare pentru o eventuală nerealizare a proiectului: înștiințările oficiale privind investițiile concrete care țin de infrastructură făcute până în 2012 sunt de 550 milioane euro. România trebuie să plătească ecologizarea zonei. Nu se vorbește despre lacurile care există azi. Aceste lacuri există, contaminarea apelor pe 45 de km există, statul român trebuie să decontamineze această zonă. Plus prezervarea galeriilor române, în jur de 150 milioane euro. Per total în jur de 480- 500 milioane euro”, a explicat Victor Ponta.

”În baza planului de afaceri, încasările previzionate pentru stat, 3,6 miliarde euro, dar compania urma să aibă încasări de 2,7 miliarde dolari”, a arătat primul-ministru.

Ponta: Eventualele litigii, soluţionate cu arbitraj internaţional

Embed:

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`