EXCLUSIV // Mandatul creatoarei de modă din Videle Liliana Ţuroiu în fruntea Institutului Cultural Român s-a încheiat la începutul lunii iulie, odată cu numirea acesteia în fruntea ICR Bruxelles, poziţie pe care o va ocupa de la 1 august. Din această aprentă „retrogradare” ca funţie apare şi un posibil conflict de interese, deoarece Ţuroiu ca preşedinte ICR a aprobat tot bugetul şi a stabilit detaliile pentru festivalul Europalia la care România participă ca ţara invitată, iar acum din noua poziţie de la Bruxelles va coordona acest eveniment.
Până ca aceasta să-și preia conrtoversatul mandat, vă aducem în atenţie un alt eveniment pentru care ICR a făcut mari pregătiri şi din care au apărut mai multe chestiuni controversate, şi anume proiectul Manifesto al artistului Mihai Țopescu și expoziția de costume de teatru a scenografilor Doina Levintza și Dan Coma.
Pe ce vrea să cheltuie ICR 150.000 de euro
„La selectarea artiștilor au fost respectate toate prevederile din Legea ICR 356/2003. Participă la acest eveniment artiști consacrați pe piața culturală din România, iar alegerea lor s-a făcut pentru profilul acestui eveniment, convenită cu EUROPALIA International”, a transmis ICR la solicitarea B1.ro.
Pentru acest eveniment, ICR a publicat un anunţ de invitație la negociere pentru achiziționarea serviciului de organizare evenimente culturale. Acest anunţ, postat pe site-ul instituţiei, a fost pus, însă, în mod surprinzător, nedatat, putând trece astfel neobservat. Întreg proiectul este scos la concurs pentru valoarea maximă de 720.000 lei.
Conform informaţiilor B1.ro, ICR a participat cu 40.000 de euro la Festivalul de teatru de la Sibiu, eveniment care are o vizibilitate internațională deosebită. De asemenea, a contribuit cu alţi 55.000 de euro şi la Festivalul de Film Transilvania (TIFF). Cu toate acestea, pentru această expoziţie, ICR a acordat un buget care dacă se ridică la valoarea maximă ofertată trece de 150.000 de euro.
„Lucrările celor trei artiști vor avea o expunere într-una din cele mai importante locații culturale din Belgia (nu este un eveniment mic, punctual).
Amploarea și numărul lucrărilor necesită condiții speciale de transport, expunere, iar menținerea lor în locație până în luna septembrie presupune costuri suplimentare față de un eveniment obișnuit organizat de ICR”, a motivat ICR această sumă de bani alocată, în urma solicitării B1.ro.
Cum se atribuie un contract la ICR
Revenind la invitaţia pentru negocierea achiţionării serviciului de organizare, B1.ro a aflat că pe 28 iunie Asociația Lucaci Production, o entitate care se ocupă cu organizarea unor evenimente de teatru și dans, depune la ICR, sub nr. de înregistrare RG/179/24/28.06.2019 un dosar sub denumirea “DOSAR LICITATIE OFERTA FESTIV EUROPALIA”.
Luni, 1 iulie, deci în chiar următoarea zi lucrătoare după primirea ofertei, ICR, prin Biroul Achiziţii Publlice invită Asociația Lucaci Production la negociere pentru acest contract, prin documentul nr. RG/182/3/01.07.2019, intitulat “Invitaţie Asociatia Lucaci Production”.
Tot pe 1 iulie, deci în aceeași zi, reprezentantul legal al acestei asociații se prezintă la sediul ICR, “negociază” cu reprezentanții ICR (cel mai probabil o angajată a Biroului Achiziții Publice, Alina Bejan, cea care a și semnat documentația de invitație la ofertare și alte persoane din BAP și Serviciul Mari Programe, unde se implementează proiectul cu Levintza) și ajung la un acord. Negocierea este consemnată în documentul intitulat “PV negociere Lucaci”, înregistrat sub nr. RG/182/10/01.07.2019.
Pentru ca totul să se încheie bine, tot în aceeași zi semnează și contractul, înregistrat sub nr. RG/182/20/01.07.2019, intitulat “Organizare eveniment cultural Asociaţia Lucaci Production”. În sistemul informativ al Biroului Achiziții Publice din ICR acest contract este înregistrat sub nr. S01893-2019-BAP / Organizare eveniment cultural Asociatia Lucaci Production / 01-07-2019. Acest document este unul ţinut secret, deoarece nu a fost încărcat încă în aplicația informatică, așa cum se procedează cu celelalte contracte încheiate cu partenerii ICR. Precizăm că B1.ro a solicitat ICR detalii despre aceste contracte publice, dar până acum nu a primit niciun răspuns.
Poziția DNA
Legat de activitatea Lilianei Țuroiu în fruntea ICR și de modul în care au fost cheltuiți banii instituții, B1.ro a solicitat un punct de vedere către DNA, având în vedere că în acest caz există chiar și o comisie parlamentară de anchetă.
Într-un prim răspuns oferit site-ului nostru, DNA ne-a solicitat mai multe detalii. B1.ro continuă să aștepte un punct de vedere al instituției care se ocupă de lupta anticorupție legat de activitatea ICR, mai ales că există și un raport al Curții de Conturi care scoate în evidență o multitudine de nereguli semnalate aici.
Cine pleacă la Bruxelles
Asociaţia Lucaci Production este deţinută de către actorul de la Teatrul Naţional Liviu Lucaci. Conform unor surse din lumea teatrului și ICR, acesta e bun prieten cu Monica Davidescu, care la rândul ei e prietenă cu fosta preşedinte a ICR, Liliana Ţuroiu.
Dar dacă e să ne uităm în trecutul Asociaţiei Lucaci Production vedem că aceasta a fost respinsă de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi de ARCUB, instituţie în subordinea Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, când a depus oferte pentru alte proiecte. Cu toate acestea, a fost considerată potrivită pentru a duce la îndeplinire proiectul derulat de ICR la Bruxelles.
Tot evenimentul urmează să se desfăşoare pe 18 iulie la Château de Beloeil din Belgia când are loc evenimentul intitulat avanpremiera exclusivă a Festivalului Europalia Romania.
La solicitarea B1.ro, ICR a precizat că delegaţia care va fi prezentă la eveniment este formată din Mirel Taloş- președinte interimar ICR, Dana Soros- șef serviciu Marile Programe şi Sever Petrovici-fotograf. Totuși, ICR nu ne-a precizat ce jurnaliști vor merge la acest eveniment și cu ce costuri, deși B1.ro a solicitat public acest lucru.
De remarcat că Liliana Ţuroiu care a pregătit toate aceste lucruri nu se află pe lista oficială de participanţi. Rămâne de văzut acum în ce calitate va participa aceasta având în vedere că nu deţine nicio funcţie oficială până la 1 august.
Activitatea Lilianei Ţuroiu în fruntea ICR
Cât priveşte activitatea Lilianei Ţuroiu în fruntea Institutului Cultural Român reamintim căB1.roa arătat cum a aceasta a efectuat în anul 2018 deplasări ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Biletele de avion sunt, de asemenea, decontate de cătreICR. (DetaliiAICI)
Tot în materialul din 15 mai,B1.roa ridicat problema detașărilor în loc de angajări dinICR, a proiectelor plătite către persoane din afara instituției sau a externalizării serviciilor juridice.
Unul din argumentele cel mai des invocate de Liliana Ţuroiu pentru a justifica desele călătorii laBruxelleseste festivalul Europalia, pentru care suma alocată deICR, doar în 2019, este de peste 6 milioane euro (29.400.000 lei). Tot pentru acest festival, fostul preşedinteleICRa făcut lobby la Guvern pentru a eluda legea achizițiilor publice şi a putea da un contract cu dedicaţie. (DetaliiAICI)
Urmare a acestui material, Liliana Țuroiu a semnat în 23 mai un ordin prin care înființează o “comisie de cercetare cu privire la extragerea, fotografierea și divulgarea documentelor de uz intern fără aprobarea conducerii Institutului Cultural Roman”. Prin această comisie, Ţuroiu a ales să îşi ancheteze subordonaţii în dauna unor măsuri privind transparentizarea activităţii sale în frunteaICR. (DetaliiAICI)
Activitatea Lilianei Ţuroiuîn fruntea Institutului Cultural Român face şi obiectul unei anchete a Senatului deschisă în urma analizei unei petiţii primite privind mai multe abuzuri şi posibile ilegalităţi comise. (Detalii AICI)
Liliana Ţuroiu a condus Institutul Cultural Român din aprilie 2017 când a fost numită de cătreSenatcu susţinerea PSD. Născută înVidele, Ţuroiu este la bază creatoare de modă şi mai este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă București. La scurt timp de la numire, publicația Vice, sub semnătura Sidoniei Bogdan, a acuzat-o că folosește instituția pe care o conduce pentru a-și promova colecția de haine cu inspirație din costumele tradiționale, intitulată ”Zestrea”.