Continuă să învețe din manualele făcute înainte ca ei să se fi născut / Elevii de clasa a IX-a și a X-a nu au primit vești bune

Continuă să învețe din manualele făcute înainte ca ei să se fi născut / Elevii de clasa a IX-a și a X-a nu au primit vești bune
Foto simbol: Pixabay

Elevii care vor începe în toamnă clasa a IX-a, respectiv clasa a X-a, vor continua să studieze din vechile manuale, cele făcute în 2004, chiar înainte ca ei să se fi născut, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, în cadrul dezbaterii online care a fost organizată de Coaliția pentru Educație, notează edupedu.ro.

Manualele făcute în urmă cu 18 ani au apărut chiar înaintea generațiilor ce învață din ele și, în ciuda promisiunilor, nu vor fi schimbate nici în anul școlar 2022-2023, care va debuta pe 5 septembrie.

Obiceiuri noi, manuale vechi

Născuți în 2006-2007, elevii care vor începe în toamnă clasa a IX-a, respectiv clasa a X-a, sunt primii care au făcut clasa pregătitoare la școala, ci nu la grădiniță și tot primii care au învățat după un curriculum complet schimbat, atât pe perioada claselor primare, cât și la gimnaziu.

Chiar și așa, aceștia nu vor beneficia de manuale noi, realizate în conformitate cu cerințele actuale, ci vor continua să învețe după vechile auxiliare. Cel mai probabil vor fi și ultimii care vor suține examenul de Bacalaureat după coordonatele de acum, după ce ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că începând cu anul 2027 examenul maturității va fi supus mai multor modificări.

„S-a spus de la bun început această problemă: intră din 2027 pentru că este cinstit ca un elev, când intră în clasa a IX-a, să știe cum va da examenul. Deci, implicit până în 2027 Bacalaureatul nu se poate schimba pentru că nu este fair să schimbi în cursul jocului. Este iarăși foarte adevărat faptul că nu avem manuale adaptate, manualele sunt din 2004 și că, spunem – și sper să nu mi-o luați în nume de rău, dar vorbesc între colegi – „nu am avut decât reperele”.

Aș fi de acord cu dumneavoastră dacă aceste repere ar fi fost descărcate de toți colegii. Au avut 12.000 de descărcări la toate disciplinele și credeți-mă că a fost muncă de o vară pentru sute de colegi. Nu ne vom lăsa dezamăgiți de asta. Și anul acesta le vom face, pentru că este foarte-foarte important. Dar nu trebuie să uităm că programa școlară este în vigoare și că programa școlară pentru liceu este fundamentată, construită tot pe competențe. Aceste repere doar aduc și arată transferul de la gimnaziu spre ceea ce este la liceu”, a declarat Bogdan Cristescu, menționează sursa citată anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`