Continuă intervențiile după furtuna din Dobrogea | Prefectul județului Constanța: Echipele ISU extrag apa din case, din subsoluri de hoteluri și spaţii comerciale

Continuă intervențiile după furtuna din Dobrogea | Prefectul județului Constanța: Echipele ISU extrag apa din case, din subsoluri de hoteluri și spaţii comerciale

Eforturile de ajutorare a comunităților afectate de furtuna devastatoare din Dobrogea continuă și duminică. Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, a transmis că peste 30 de utilaje sunt detașate în zonele afectate, lucrând la extragerea apei din case, subsoluri de hoteluri și spații comerciale. De asemenea, au fost alocate 30 de paturi cu cazarmament pentru cei afectați. Localitățile Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn au fost sub ape, iar în Tuzla s-a activat preventiv stația de pompare.

Deși au fost probleme punctuale cu alimentarea cu energie electrică, acestea au fost în mare parte rezolvate. Prefectul a subliniat că „nu există probleme majore în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică”.

O furtună puternică a lovit regiunea Dobrogea, provocând precipitații record și inundații extinse în mai multe localități din județul Constanța. Aceasta a fost alimentată de un ciclon care a stat în zona Mării Negre, agravat de temperaturile ridicate ale mării și de un sistem hidrografic slab dezvoltat în regiune.

Care sunt cauzele ciclonului din Dobrogea?

Climatologul Roxana Bojariu explică că furtuna puternică a fost cauzată nu doar de condițiile meteorologice extreme, dar și de caracteristicile geografice și climatice ale regiunii, precum și de impactul schimbărilor climatice, care cresc temperatura suprafeței Mării Negre.

„Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare. Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici. E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse. Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari”, a declarat aceasta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe