Contestații Bacalaureat 2020. Când poți depune contestație la Bac și care este procedura

Publicat: 29 06. 2020, 14:10
Foto: pixabay

Rezultatele la Bacalaureat 2020 vor fi afișate pe data de 30 iunie la avizierele liceelor și peedu.ro. De asemenea, notele vor fi disponibile și pe B1.ro. După aflarea rezultatelor, elevii au posibilitatea să depună contestații, în aceeași zi, dar și a doua zi,. Pe 1 iulie.

Când se depun contestațiile la Bacalaureat 2020

Rezultatele la Bac 2020 vor fi afișate marți, 30 iunie, la avizierele liceelor și pe edu.ro. În aceeași zi, în intervalul orar 16.00-20.00, dar și pe 1 iulie, între 8.00 și 12.00, absolvenții de liceu vor putea depune contestații.

Notele la bacalaureat 2020 vor fi anonimizate, la fel cum s-a întâmplat și cu rezultatele la evaluarea națională.

Procedura pe care trebuie să o urmeze elevii pentru a face contestație

Contestațiile pot fi depuse sau transmise și prin mijloace electronice, potrivit Edu.ro. În acest caz, conform ordinului Ministerului Educației și Cercetării, candidații care depun sau transmit prin mijloace electronice contestații, completează semnează și depun sau transmit, prin mijloace electronice, o declarație-tip în care menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Fiecare lucrare contestată este reevaluată și notată de câte doi profesori.Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare, se arată în metodologie.

Pot să fac contestație online?

Contestațiile pentru Bacalaureat 2020 pot fi depuse atât la secretariatul școlii la care au dat examenul, cât și online, prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/ transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Sesiune specială pentru Bacalaureat 2020

Ministerul Educației a decis să organizeze anul acesta și o a doua etapă a Bacalaureatului, țindându-se cont de infectările cu noul coronavirus. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni.

29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Cine poate participa la sesiunea specială a Bacalaureatului 2020

În sesiunea specială a examenului deBacalaureatvor putea participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, cei care au fost în izolare, carantină sau cei care nu au reușit să ia parte la prima sesiune din diverse motive medicale.

„Elevii care își dau examenele în etapa specială nu vor fi prejudiciați în niciun fel și vor avea șanse egale cu ceilalți atât la admiterea în liceu, cât și la facultate, a declarat ministrul Educației la Digi 24.

Monica Anisiea mai dat asigurări că universitățile vor realiza calendarele de admitere în așa fel încât să permită participarea și absolvenților din sesiunea specială. De asemenea, în ceea ce privește elevii care vor să plece la studii în străinătate, ministrul a dezvăluit că s-a ajuns la un acord cu omologii celorlalte state pentru un calendar comun.