Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să sesizeze Curtea Constituțională privind modificările la codul de procedură penală
În cadrul Secțiunilor Unite ale Înalte Curți de Casație și Justiție, judecătorii au decis sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea modificărilor la codul de procedură penală, adoptate în Parlament luni seară.
Nu este primul caz în care Curtea Supremă contestă inițiativele legislative ale majorității PSD-ALDE. Judecătorii au sesizat CCR și privind cele trei ale justiției. Sesizările acestora au fost admise parțial de către CCR, proiectele revenind pentru punerea în acord cu decizia CCR în Parlament.
PNL și USR au anunțat la rândul lor că vor ataca modificările la codul de procedură penală la Curtea Constituțională.
Dan Barna a spus că, de luni, România a devenit un „rai al infractorilor”, în care femeile violate vor fi nevoite să dea declaraţii privindu-i în ochi pe agresorii lor, iar dacă cineva face evaziune fiscală sau spălare de bani, „este liber să plece în Costa Rica”, pentru că autorităţile nu îl vor mai putea aresta preventiv.
Și președintele României, Klaus Iohannis, a criticat demersul puterii. Șeful statului a declarat, după întâlnirea cu ambasadorii statelor UE acreditați la București, că încercarea de modificare a codurilor penale este „inadmisibilă” și a anunțat că se va folosi de toate prerogativele funcției sale pentru a acționa.
„Rezultatul mă întristează. Vedem cu tot mai multă claritate că PSD nu doar încearcă să amputeze puterile președintelui, ci și puterile justiției, ceea ce este foarte, foarte grav. Vedem, totuși, ceva nemaiîntâlnit. PSD votează legi pentru șeful lor, votează legi cu dedicație pentru Dragnea, ceea ce este pur și simplu inadmisibil”, a declarat, marți, Iohannis.