Contabilii și antreprenorii protestează, luni, în Capitală: Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive ne afectează profund. Modificările legislative apar cam la fiecare două zile. Această instabilitate sufocă dezvoltarea

Publicat: 07 07. 2024, 16:15
Foto: Guvernul României / Facebook

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) va protesta luni, în Piaţa Victoriei din Capitală, față de „haosul legislativ şi incertitudinea fiscală”. Manifestații similare vor avea loc și în alte orașe precum Timişoara, Oradea, Iaşi şi Bistriţa.

Contabilii și patronii, în stradă din cauza incertitudinilor fiscale

„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic.

Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată. În acest context, organizăm protestul: „Fără haos în legislaţia fiscală” pe 8 iulie, în Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme critice şi pentru a cere schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării”, a transmis Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.

Într-un comunicat de săptămâna trecută, PACR susținea că protestul nu vizează doar e-TVA şi e-Factura, ci și alte „abuzuri” legislative și fiscale: „Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze”.

Luni, la ora 9:00, o delegaţie va avea discuții cu reprezentanţii premierului, iar la 12:30 cu cei ai Ministerului Finanţelor. În tot acest timp, protestul va fi în derulare, iar dacă rezultatele negocierilor nu vor fi mulțumitoare, manifestații vor avea loc și în zilele următoare.

La această acțiune s-au alăturat mai multe organizații, între care ANAT, FPTIOR, Patronatul Medicilor de Familie, OFA UGIR.

PACR: Propunerile noastre sunt esenţiale pentru un sistem fiscal echitabil

PACR a transmis și un apel la mobilizare, căci mai mulți oameni care protestează au mai multe șanse să se impună.

„Este momentul să fim uniţi şi să ne remobilizăm pentru a continua lupta noastră. Propunerile noastre sunt esenţiale pentru un sistem fiscal echitabil şi transparent. Faptul că echipele MF şi ANAF sunt dispuse să aloce timpul necesar pentru a le discuta este un semnal pozitiv şi un pas important spre progres”, a transmis Mihaela Diaconu, cofondator al PACR.