Consumul de antibiotice, scăpat de sub control. Medicul Carmen Dorobăț: Fără o recomandare justificată din partea medicului, poate să aibă urmări extrem de neplăcute / Iată motivele pentru care nu ar trebui să le luăm la întâmplare (VIDEO)
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a avut o intervenție în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre consumul de antibiotice, care a fost scăpat de sub control. “Fără o recomandare justificată din partea medicului, consumul de antibiotice poate să aibă urmări extrem de neplăcute”, a transmis medical infecționist.
“Consumul de antibiotice, fără o recomandare pertinentă, adică justificată din partea medicului, poate, într-adevăr, să aibă urmări extrem de neplăcute. Pe de o parte, pentru că nu știm cum tolerează organismul un anumit antibiotic, pe de altă parte, pentru că un pacient care ia fără justificare un antibiotic nu știe dacă antibioticul respectiv este activ pentru infecția respectivă.
Pe de altă parte, nu știe dacă are o infecție. Pe de altă parte se creează un dezechilibru la nivelul mucoasei intestinale și știm foarte bine că acest dezechilibru poate duce și la infecție cu clostridium difficile deloc plăcută și deloc de neglijat. Deci iată, foarte pe scurt, numai câteva motive pentru care nu ar trebui să luăm la întâmplare antibioticele. Pe de o parte, noi medicii trebuie să dăm antibiotic și știm asta noi, justificat, în momentul când este vorba despre o infecție bacteriană și nu neapărat atunci când cineva face febră și medicul este sunat la telefon. Pe de altă parte, cei de la farmacie, de acolo de unde se eliberează medicamentele, indiferent care sunt ele trebuie să aibă pentru antibiotice recomandarea fermă din partea unui medic, cu parafă corespunzătoare pentru a putea elibera aceste antibiotice.”
Ajută în vreun fel administrarea unui antibiotic, în timpul răcelii?
Medicul a fost întrebat dacă, într-adevăr, atunci când răcim și luam antibiotic, trecem mai repede și mai ușor peste acel moment.
“Este total greșit. Răceala aceasta despre care noi vorbim este, de regulă, o viroză. În viroză, categoric, nu dăm antibiotic și pentru că putem avea reacții neplăcute, și pentru că nici n-ar avea vreo șansă să-mi amelioreze în vreun fel mersul virozei respective. Și, ca urmare, a avea un antibiotic în casă pe care să-l folosim așa cum luăm un antiinflamator, când ne doare capul sau avem o durere în sfera stomatologică, nu este deloc de reținut așa ceva și chiar contraindicat. Deci antibiotic numai după prescripție medicală.”