Consumismul și criza climatică amenință un viitor echitabil pentru umanitate, spune un raport

Consumismul și criza climatică amenință un viitor echitabil pentru umanitate, spune un raport
Foto simbol: Pixabay

Întreaga umanitate ar putea împărtăși un viitor prosper și echitabil, dar spațiul pentru dezvoltare se micșorează rapid sub presiunea unei minorități bogate de ultra-consumatori, a arătat un studiu revoluționar.

Trebuie impuse limite pentru consumul în exces

Degradarea în creștere a mediului și instabilitatea climei au împins Pământul dincolo de o serie de granițe planetare sigure, spun autorii de la Comisia Pământului, dar încă rămâne posibil să se creeze un „spațiu sigur și just” care să permită tuturor să prospere.

Acest rezultat utopic ar depinde de o transformare radicală a politicii globale, a economiei și a societății pentru a asigura o distribuție mai echitabilă a resurselor, o eliminare rapidă a combustibililor fosili și adoptarea pe scară largă a tehnologiilor și stilurilor de viață durabile și cu emisii scăzute de carbon.

Acest lucru ar însemna probabil că trebuie impuse limite pentru consumul în exces și că taxele trebuie utilizate pentru a aborda inegalitatea și pentru a crește veniturile pentru investițiile în tehnologie și infrastructură.

Amploarea schimbării necesare va alarma multe guverne, a recunoscut unul dintre autorii principali. „Raportul nu va fi binevenit. Într-o oarecare măsură, este înspăimântător, dar arată că există încă destul spațiu pentru oameni și alte specii”, a spus Joyeeta Gupta, fost co-președinte al Comisiei Pământului și profesor de mediu și dezvoltare în sudul global la Universitatea din Amsterdam.

În 2050 populația va fi probabil de 9,7 miliarde de oameni

Lucrarea este un „experiment de gândire” de 62 de pagini realizat de o echipă internațională de 65 de oameni de știință naturală și socială care încearcă să elaboreze modul în care cei 7,9 miliarde de oameni din lume ar putea rămâne în limitele planetare sigure în timp ce accesează nivelurile necesare de hrană, apă, energie, adăpost și transport.

Apoi proiectează cum se poate schimba acest lucru până în 2050, când populația va fi probabil de 9,7 miliarde de oameni.

Publicat miercuri în jurnalul Lancet Planetary Health, lucrarea stabilește pentru prima dată o „etapă” de justiție a standardelor de viață zilnice de bază – definite ca 2.500 de calorii din alimente, 100 de litri de apă și 0,7 kWh de electricitate, împreună cu o suprafață de locuit de 15 metri pătrați și transport anual de 4.500 km.

Apoi au calculat cât spațiu era între acesta și un „plafon” de siguranță – care a fost definit de granițele planetare – care a estimat cât de mult poate omenirea să exploateze clima, ecosistemele, nutrienții și sursele de fosfor și apă fără a destabiliza sistemele Pământului.

Rezultatele au arătat că în condițiile actuale extrem de inegale, cu consum intens de combustibili fosili, este imposibil pentru toți oamenii să trăiască o viață sănătoasă în acest „coridor sigur și echitabil”. Acest lucru este subliniat de studiile anterioare care arată că șapte din cele opt granițe planetare au fost deja încălcate.

Săracii sunt afectați cel mai mult

Săracii sunt afectați în mod disproporționat. Lucrarea identifică locațiile din întreaga lume în care populațiile sunt cele mai vulnerabile la daune cauzate de schimbarea climei, pierderea biodiversității, poluare și deficit de apă.

Aceasta include India, unde aproximativ 1 miliard de oameni trăiesc pe terenuri degradate; Indonezia, unde 194 de milioane de oameni sunt expuși la niveluri nesigure de azot; și Brazilia, unde 79 de milioane de oameni sunt expuși la niveluri nesigure și nedrepte de poluare a aerului.

În China, India și Pakistan, mai mult de 200 de milioane de oameni sunt, de asemenea, expuși la temperaturi fierbinți și umede periculos de ridicate, cu o încălzire a climei globale între 1 și 2 °C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru ar putea fi evitat. Studiul spune că un spațiu sigur și echitabil este încă teoretic posibil astăzi, prin reducerea utilizării resurselor de către cei mai mari 15% dintre cei mai mari emițători și prin adoptarea rapidă a energiei regenerabile și a altor tehnologii durabile.

Cu cât schimbările sunt întârziate mai mult, cu atât provocarea va fi mai grea în anii următori, în special în ceea ce privește clima. „Dacă nu se fac schimbări semnificative acum, până în 2050 nu va mai rămâne spațiu sigur.

Asta înseamnă că, chiar dacă toată lumea de pe planetă ar avea acces doar la resursele necesare pentru un standard de viață de bază în 2050, Pământul se va afla în continuare în afara graniței climatice”, avertizează raportul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de persoane au fost rănite, după ce aparatele pe care le purtau aveau o cantitate mică de explozibil
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Alertă în Paris: Un incendiu uriaș a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului (VIDEO)
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)