Constructorii au fost puși față în față cu eliminarea facilităților: „Noi am propus o diminuare treptată” / Ce își doresc să realizeze până în anul 2028

Constructorii au fost puși față în față cu eliminarea facilităților: „Noi am propus o diminuare treptată” / Ce își doresc să realizeze până în anul 2028
Cristian Erbașu, antreprenor în domeniul construcțiilor. Sursa foto: captură video B1 TV

Constructorii, puși față în față cu eliminarea facilităților. Aceștia vor o diminuare treptată, cu câte 25%, începând cu anul 2025, pentru a nu fi un șoc pentru nicio companie. Până în 2028, scopul constructorilor este ca impozitarea muncii să fie mai mică decât nivelul întregii economii.

Președintele EPSC: Dacă facilitățile vor fi scoase, un angajat va ajunge la 2.500 de lei, de la 3.150 de lei

Cristian Erbașu, președintele EPSC, susține că în cazul în care facilitățile vor fi scoase, un angajat din construcții care astăzi câștigă 3.150 de lei va primi 2.500 de lei, subliniind faptul că „Muncitorii necalificaţi care primesc în România în jur de 600-700 de euro sunt plătiţi în Germania, de pildă, cu aproximativ 2.000 de euro”.

„Nu vedem o inechitate socială în aceste facilităţi, deoarece noi am forţat creşterea veniturilor din construcţii, astfel că salariul minim brut a ajuns în 2022 la 4.000 de lei, peste cei 3.000 de lei prevăzuţi în OUG 114/2018 şi peste minimul din economie”, a spus Irinel Gheorghe, proprietarul Sipex, conform zf.ro.

Impactul eliminării facilităților ar fi fost mul mai ușor de suportat, dacă s-ar fi respectat reducerea nivelului de taxare a companiilor de construcții până în 2028, acordată prin OUG 114/2018. Constructorii susțin că, dacă facilitățile vor fi eliminate de la 1 septembrie 2023, efectele acestora vor fi dezastruoase.

Cristian Erbașu a menționat că a fost propusă o diminuare a scutirilor treptată, cu câte 25%, începând cu anul 2025, pentru ca decizia să nu fie un șoc pentru companii. Speranța acestuia este ca până în 2028, impozitarea muncii să fie mai mică la nivelul întregii economi.

„Dacă însă facilităţile vor fi eliminate brusc la 1 septem­brie, vom vedea o diminuare a nu­mărului de muncitori de pe şantiere. Iar un rău făcut greu se mai îndreaptă ulterior“, a adăugat Cristian Erbaşu, preşedintele Fede­ra­ţiei Patronatelor Societăţilor din Con­struc­ţii (FPSC), în cadrul unei conferinţe de presă la care au parti­ci­pat mai mulţi repre­zen­tanţi ai indus­triei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`