Construcția bugetului naște dezechilibre în societate: Un profesor sau un medic câştigă de trei ori mai puţin decât un jandarm sau un poliţist la începutul carierei

Construcția bugetului naște dezechilibre în societate: Un profesor sau un medic câştigă de trei ori mai puţin decât un jandarm sau un poliţist la începutul carierei

Profesorii și medicii debutanți sunt mai prost remunerați decât un jandarmii și polițiștii, aflați și ei la începutul carierei.

Un profesor debutant şi un medic rezident primesc câte un salariu de circa 1.000 de lei net pe lună după finalizarea studiilor, în timp ce salariile cele mai mici pe care le primesc cei care ocupă funcţia de ofiţer în cadrul Poliţiei sau al Jandarmeriei sunt de 2 – 3 ori mai mari, arată datele centralizate de ZF.

România pare că a rămas un stat poliţienesc, la 25 de ani de la Revoluţie, dacă luăm în calcul cât consumă siguranţa şi ordinea publică din buget: 6,3%. Media în Uniunea Europeană este 3,7%.

În același timp, cheltuielile cu educaţia şi cu sănătatea consumă în România, împreună, 19,4% din cheltuielile totale ale statului într-un an, cu 30% mai puţin decât în restul statelor din Uniunea Europeană.

„Decalajul din construcţia bugetului consolidat al României, care alocă o importanţă dublă capitolului siguranţă şi ordine publică prin comparaţie cu restul Europei, se transferă şi în preferinţele tinerilor, care se orientează mai mult către profesiile care le oferă din start perspective salariale mai bune”, scrie jurnalista Adelina Mihai într-un articol pentru sursa citată.

Anul acesta, spre exemplu, Academia de Poliţie a avut parte de o concurenţă de 7,8 candidaţi pe loc pentru cele circa 600 de locuri scoase la concurs în cele trei facultăţi: Facultatea de Poliţie (specializările Drept şi Ordine şi siguranţă publică), Facultatea de Pompieri şi Facultatea de Arhivistică.

În schimb, la Universitatea din Bucureşti, care are 23 de facultăţi (iar multe dintre ele furnizează profesori pe piaţa muncii), concurenţa a fost de 5 candidaţi pe loc anul acesta. O concurenţă mai scăzută a fost la faculăţile de Filosofie (1 candidat pe loc), Litere (2,2 candidaţi pe loc) sau Istorie (2,3 candidaţi pe loc).

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, concurenţa a fost de 4,5 candidaţi pe loc.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`