Constantin Bujor, după moartea a doi muncitori în zona Bibliotecii Naționale: Angajatorii implicați au fost invitați la ITM. În București se desfășoară zilnic controale pe asemenea șantiere (VIDEO)

Constantin Bujor, după moartea a doi muncitori în zona Bibliotecii Naționale: Angajatorii implicați au fost invitați la ITM. În București se desfășoară zilnic controale pe asemenea șantiere (VIDEO)
Mai mulți muncitori străini, prinși sub un mal de pământ la Biblioteca Națională, într-un incident care s-a soldat cu două decese / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Constantin Bujor, director al Inspectoratului Teritorial de Muncă București, spune că ITM i-a chemat pentru a da explicații pe angajatorii implicați în evenimentul produs luni în apropiere de Bibiloteca Națională – când un mal de pământ a căzut peste mai mulți muncitori, iar doi dintre ei au murit.

În cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Andreea Moraru, marți, oficialul a susținut că în Capitală se desfășoară zilnic controale pe șantiere.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Constantin Bujor (ITM București), după moartea a doi muncitori în zona Bibliotecii Naționale

„Aș vrea să vă spun în primul rând că, odată cu comunicarea acestui eveniment, o echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a deplasat la fața locului pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului. În astfel de situații se demarează o cercetare a evenimentului, conform Legii 319 din 2006, și concluziile acestei cercetări nu se pot trage decât după finalizarea acesteia. Ce putem să spunem și noi, așa cum ați menționat și dumneavoastră, cu siguranță la primele constatări se poate vedea că nu au fost sprijinite în totalitate malurile, astfel încât a fost posibilă surparea acelui mal și prinderea muncitorilor în interior”, a declarat Constantin Bujor.

Întrebat ce urmează în aceste anchete, el a precizat: „În aceste anchete se vor lua declarații, deja angajatorii care sunt implicați în eveniment au fost invitați la Inspectoratul Teritorial de Muncă, se vor analiza proiectele, partea de documentare, dacă era sau nu sprijinit acel mal și care au fost condițiile inițiale care au putut să genereze producerea evenimentului respectiv. La finalizarea cercetării, dosarul de cercetare se va înainta către Inspecția Muncii, forul ierarhic tutelar, pentru avizare și apoi se va înainta către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”.

Întrebat dacă se fac controale pe șantierele de acest gen înainte ca tragediile să se întâmple, directorul ITM București a susținut: „Cu siguranță, în municipiul București se desfășoară controale în fiecare zi, mai ales în perioada actuală și chiar în cazul temperaturilor extreme, angajatorii trebuie să știe că în permanență Inspectoratul Teritorial de Muncă desfășoară controale pe asemenea șantiere. În situația pe care dumneavoastră o menționați, probabil că din cauza neluării tuturor măsurilor a fost posibil producerea acestui eveniment”.

„Legislația în vigoare, în speță Legea 319 din 2006, la Articolul 39, prevede și o serie de sancțiuni de natură contravențională pentru neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, dar această legislație este completată și aș vrea să vă spun, Codul nou de procedură penală are în conținutul său două articole care prevăd ca sancțiune infracțiunea, deci răspunderea de natură penală. În această situație, parchetul se pronunță cu această ocazie dacă se vor constata încălcări ale acestei legislații”, a adăugat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`