Academia Română l-a omagiat pe Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei, la împlinirea vârstei de 100 de ani, iar Patriarhul Daniel i-a conferit Ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”. Asta deși Bălăceanu-Stolnici a turnat 25 de ani la Securitatea comunistă.
Academia Română i-a dedicat un eveniment lui Constantin Bălăceanu-Stolnici joi, 7 iulie, în contextul în care acesta a împlinit 100 de ani.
Stolnici a fost lăudat de președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, Raluca Turcan (PNL), ministrul Culturii, de Valeriu Stoica, fost președinte PNL, precum și de episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
„Domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost în toată viața sa un om apropiat al Bisericii. Domnia sa a reușit, nu numai după anul 1990, ci și în plin regim comunist, să cultive o complementaritate între argumentarea științifică și revelație sau credință”, a transmis Patriarhul Daniel, prin intermediul lui Varlaam Ploieșteanul.
La rândul său, președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, a susținut că Stolnici „a jucat roluri majore pe scena vieții, a trăit sub trei regi, a trecut prin regimuri de mână forte, a trăit fericiri și drame, glorii și căderi, dar nu s-a lăsat niciodată îngenuncheat”.
De asemenea, Patriarhul Daniel i-a conferit lui Stolnici Ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”. Potrivit agenției de presă Basilica, acest Ordin se acordă pentru o activitate deosebită în apărarea și slujirea dreptei credințe.
Cu această ocazie, Academia Română a lansat și un volum omagial numit „Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani”, informează G4Media.
Basilica.ro a amintit, în acest context, că anul trecut, la aniversarea vârstei de 99 de ani, Patriarhul Daniel i-a conferit lui Constantin Bălăceanu-Stolnici cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul Crucea Patriarhală, pentru mireni.
Totul, deși Constantin Bălăceanu-Stolnici a turnat 25 de ani la Securitatea comunistă, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Stolnici a fost recrutat de Securitate în 1965 și a turnat activ până la căderea regimului comunist. El a turnat sub numele de cod ”Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională.
Potrivit jurnalistului Neculai Constantin Munteanu, unul dintre obiectivele vizate de Stolnici a fost postul de radio Europa Liberă, acesta furnizând Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului.