Constanța: Trei ofițeri de la Combaterea Criminalității, trimiși în judecată pentru că preveneau vânzătorii de etnobotanice asupra controalelor
Trei ofiţeri de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate din Constanţa au fost trimişi în judecată pentru folosire de informații care nu sunt destinate publicității în formă continuată. Aceştia sunt acuzaţi că le dădeau vânzătorilor de etnobotanice informaţii despre controale.
Totul a început în decembrie 2010, când cei trei i-ar fi spus denunţătorului, care lucra atunci într-unul dintre magazinele care vindeau etnobotanice, despre organizarea unei acţiuni spontane. I-au spus inclusiv data şi ora la care urma să aibă loc controlul.
Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Constanța. Doi dintre cei trei ofiţeri se află dealtfel în arest preventiv pentru alte fapte.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: TEODORESCU BOGDAN MIRCEA, arestat preventiv în altă cauză, ofițer de poliție judiciară, PETCU DRAGOȘ EMIL, ofițer de poliție judiciară și ZAHARIA VLAD ȘTEFAN, arestat preventiv în altă cauză, agent de poliție, toți din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Constanța – Serviciul Antidrog, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, în formă continuată”, transmit procurorii DNA într-un comunicat publicat miercuri.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, „la datele de 29 decembrie 2010 și 28 ianuarie 2011, inculpații Teodorescu Bogdan Mircea, Petcu Dragoș Emil și Zaharia Vlad Ștefan, lucrători de poliție judiciară în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, au comunicat unui denunțător, reprezentant al unui magazin de comercializare a produselor „etnobotanice”, informații ce nu erau destinate publicității, referitoare la organizarea unor acțiuni mixte de control inopinat pentru combaterea activităților ilegale de comercializare a plantelor și substanțelor stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope. Informațiile erau comunicate denunțătorului în mod nemijlocit, indicându-i-se în mod exact data și intervalul orar de desfășurare a controalelor”.
„Aceste acțiuni erau derulate de reprezentanții mai multor instituții publice din județul Constanța și, având în vedere că și lucrătorii din cadrul B.C.C.O. Constanța participau la efectuarea respectivelor controale, inculpații au luat la cunoștință în mod direct despre organizarea acestora, în virtutea atribuțiilor de serviciu”, mai spun procurorii.
„Scopul evident al comunicării de către inculpați a informațiilor menționate a fost acela de a asigura firmei reprezentate de denunțător posibilitatea de a continua comercializarea de plante și substanțe „etnobotanice”, potențial dăunătoare sănătății, fără a fi depistată de către organele de control și fără a fi sancționată contravențional în mod corespunzător”, se mai arată în comunicatul DNA.