Constanța dincolo de plajă, mare și soare. Locuri superbe de vizitat (video)

Constanța dincolo de plajă, mare și soare. Locuri superbe de vizitat (video)
Foto: captura video.

De fiecare dată când vine sezonul estival, Constanța se transformă în epicentrul evenimentelor. Mii de turiști își planifică vacanțele pe litoralul românesc. Foarte puțini știu că aceasta zonă are de oferit mai mult decât soare, mare, plajă, hamsie și bere rece. Cei care vor să descopere locuri noi și peisaje trebuie să știe că județul Constanța mai are ceva de oferit.

Cheile Dobrogei

Zona Cheilor Dobrogei a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 10.929 hectare. Aceasta include rezervațiile naturale Gura Dobrogei, Peștera La Adam și Peștera Gura Dobrogei.

Aria protejată reprezintă o zonă naturală (pajiști naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pășuni, păduri de foioase, păduri în tranziție) încadrată în bioregiune geografică stepică a Podișului Casimcei; ce adăpostește o gamă variată de floră (halofilă, higrofilă, mezohigrofilă) și asigură condiții de găzduire, hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări migratoare.

În vecinătatea sitului se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic:

  • Biserica „Sf. Nicolae” din Nistorești, construcție 1896, monument istoric.
  • Amfiteatrul natural cu inscripții rupestre în limba greacă din satul Casian (sec. II – III p. Chr., Epoca romană).
  • Situl arheologic de la Cheia (locuiri rupestre din Neolitic și Paleolitic).
  • Situl arheologic de la Cogealac (așezări din sec. I – III p. Chr., Epoca romană; sec. V a. Chr. – sec. I p. Chr., Epoca elenistică; sec. IV p. Chr., Epoca romană).
  • Situl arheologic de la Grădina (Epoca antică și Neolitic).
  • Situl arheologic de la Gura Dobrogei (locuiri rupestre din: Epoca fierului, Epoca bronzului, Neolitic, Mezolitic, Paleolitic).
    Așezarea urbană Ester de la Târgușor (sec. XVI – XVIII, Epoca medievală).

Stațiunea Techirghiol

Techirghiol (sau Tekirghiol, turcă Tekirgöl, însemnând „lacul barbunului”) este un oraș în județul Constanța, Dobrogea, România. Are o populație de 7.292 locuitori. Se află la 15 km de Constanța, la 2 km de Eforie Nord, la 4 km de Movilița. Orașul este cunoscut pentru lacul cu același nume, Sanatoriul Balnear și Mănăstirea Sfânta Maria.

Cetatea Histria

Histria sau Istros a fost o colonie greacă sau polis lângă gurile Dunării (cunoscută ca Ister în greaca veche), pe coasta de vest a Mării Negre. Numele Histria derivă de la cuvântul latin „Hister”, care înseamnă „Dunăre”.

Histria înseamnă „Pe Dunăre”, „Situat lângă (sau pe) Dunăre”. A fost prima așezare urbană de pe teritoriul românesc actual, când a fost fondată de coloniștii din Milet în secolul VII î.Hr.. A fost sub stăpânire romană din secolele I-III d.Hr.. Invaziile din secolul al VII-lea d.Hr. au făcut-o imposibil de apărat, iar orașul a fost abandonat. În antichitate, purta și numele Istropolis, Istriopolis și Histriopolis.

Actualul muzeu a fost înființat în 1982, în subordinea Muzeului de Istorie Natională și Arheologie din Constanța, într-o clădire nouă. În Muzeul Arheologic Histria sunt expuse piese de arheologie greacă, romană și bizantină, provenind din cercetările de la Histria și din împrejurimi: amfore, inscripții, vase ceramice, sticlă, opaițe, podoabe, basoreliefuri elenistice, documente epigrafice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`