Consiliul Legislativ: Amenzile uriașe din perioada stării de urgență nu pot fi anulate prin lege. Proiectul de lege a fost inițiat de PSD, ALDE și Pro România
Amenzile din perioada stării de urgență nu pot fi anulate prin lege, avertizează Consiliul Legislativ, ca reacție la proiectul de lege inițiat de PSD, ALDE și PRO România care își propune ca toate procesele verbale de contravenție, date în perioada stării de urgență să fie declarate nule, iar banii să fie returnați persoanelor amendate. Doar instanțele, în urma deciziei CCR, pot anula amenzile primite de români.
PSD, ALDE și Pro România au inițiat o propunere legislativă ce prevede anularea amenzilor date românilor în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate de autorități. Consiliul Legislativ subliniază că doar instanțele pot decide anularea amenzilor.
„Pe de altă parte, având in vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulității este de competenta instanţei de judecată”, se arată în decizia Consiliului Legislativ.
De asemenea, Consiliul Legislativ atrage atenția că întrucât propunerea legislativă va avea implicatii asupra bugetului de stat, este`obligatorie solicitarea unei informări din partea Guvernului.
Consiliul Legislativ mai precizează că Ordonanfa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor nu cuprinde o reglementare expresă a solutiei legislative aplicabile în cazul declarării neconstitutiânalitătii unei norm de stabilire şi sanctionare a contraventiilor, ci doar a situatiei în care, printr-un act normativ ulterior, fapta nu mai este considerată contraventie. Astfel, potrivit art.12 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001, într-un asemenea caz, fapta nu se mai sanctionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act. normativ.
CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile date în perioada stării de urgență
Curtea Constituțională a admis sesizarea făcută de Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență prin care Guvernul a impus amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele care nu respectă prevederile ordonanțelor militare și restricțiile de circulație în perioada stării de urgență.
Potrivit sesizării depuse de Avocatul Poporului, pe 16 aprilie, prevederile OUG 34/2020 încalcă principiul securităţii juridice, pentru că actul normativ nu are avizul Consiliului Economic şi Social. Asta în condiţiile ordonanța de urgență modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, Legea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi Legea poliţiştilor de penitenciare.
Decizia CCR a provocat o reacție virulentă în rândul guvernanților. Ea a fost criticată de președintele Klaus Iohannis care a sugerat că este o decizie care îi bucură pe parlamentarii puterii.
Pe de altă parte Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat că pentru a fi evitată aglomerarea instanțelor în urma contestării amenzilor, o soluție ar fi amnistia. În acest context, partidele care dețin îmreună majoritatea în Parlament(PSD, ALDE Pro România) au depus o inițiativă legislativă care prevede anularea amenzior date în timpul stării de urgență.