Consiliul Concurenței, sancțiuni de 71 milioane euro pentru companiile farmaceutice. Bogdan Chirițoiu: E a doua cea mai mare amendă dată de noi în istorie. Au presat Guvernul să crească prețurile pe care le plătea (VIDEO)
Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 71 milioane euro cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia).
„71 de milioane de euro e a doua cea mai mare amendă pe care am dat-o noi în istorie”, a precizat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
Potrivit autorității românești de concurență, companiile sancționate sunt:
- Baxalta Gmbh, Elveția: 109.372.066 lei;
- CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;
- Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;
- Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;
- Octapharma AG, Elveția: 125.181.860 lei;
- PPTA, Belgia: 375.521 lei.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Bogdan Chirițoiu, pe B1 TV, despre amenda istorică pe care a aplicat-o Consiliul Concurenței pe piața imunoglobulinelor
Întrebat ce detalii poate oferi despre anchetă, oficialul a afirmat: „Fiind vorba de companii mari, companii internaționale, normal că sancțiunile sunt mari pentru că, dacă ar fi sancțiuni mici, nu le-ar păsa. Ca să îi descurajeze de la astfel de comportamente trebuie să fie sancțiuni mari. Într-adevăr, 71 de milioane de euro e a doua cea mai mare amendă pe care am dat-o noi în istorie. După cea pentru companiile de carburanți, asta este cea mai mare. (…) E vorba de șase părți, cinci companii producătoare de medicamente și asociația lor, care au fost sancționate”.
„Evident că acest caz legată de sănătatea oamenilor, dar nu suntem noi în măsură să evaluăm acolo impactul, deci noi ne uităm ne uităm numai la comportamentul anticoncurențial. Ce am constatat noi, că aceste companii au stabilit între ele să își retragă unele produse din România, creând astfel o presiune asupra Guvernului român să îmbunătățească condițiile, să îmbunătățească prețurile pe care le plătea pentru aceste produse. Din punct de vedere al legii concurenței, nu înfierăm o companie care decide să nu vândă un produs în România, e dreptul lor. Dacă consideră că prețul în România nu e suficient de atractiv, e dreptul lor să nu vândă în România, dar ce n-au voie să facă – n-au voie să se înțeleagă între ele mai multe companii, să se coordoneze astfel încât să creeze, repet, o presiune asupra Guvernului român să crească prețurile pe care le plătea companiilor”, a adăugat Bogdan Chirițoiu.
Întrebat dacă e de părere că s-a pus în pericol viața pacienților, el a explicat: „E de bun simț. Ne dăm toți seama că în momentul când unor pacienți cronici le este afectată medicația, când ei nu găsesc medicamentul sau trebuie să treacă de pe un produs cu care sunt obișnuiți pe un alt produs, evident că există niște riscuri privind sănătatea lor, asta ne dăm cu toții seama. Repet, noi suntem o autoritate de concurență, nu suntem calificați să spunem noi cât de mare e impactul, cât de mare este riscul”.