Consiliul Concurenței investighează unul dintre cele mari supermarketuri din țară. Ce amendă riscă pentru practici comerciale neloiale

Consiliul Concurenței investighează unul dintre cele mari supermarketuri din țară. Ce amendă riscă pentru practici comerciale neloiale
Sursa foto: Profimedia

Consiliul Concurenței a anunțat că a realizat inspecții la sediile și punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timişoara şi Bucureşti. Firma Profi este acuzată de posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar.

Sunt investigate posibile practici neloiale

„Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timişoara şi Bucureşti. Inspecţiile s-au derulat în cadrul primei investigaţii privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanţul de aprovizionare agricol şi alimentar. Acest caz de cercetare aprofundată a fost declanşat în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziţia autorităţii de concurenţă documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depăşirea termenelor de plată stabilite prin contract şi modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL”, anunţă autoritatea de concurenţă, potrivit observatornews.ro. 

„Ne-am intensificat activitatea în domeniul concurenţei neloiale utilizând noile instrumente pe care le avem la dispoziţie, cu scopul protejării firmelor mici în faţa partenerii lor comerciali mai mari, care, fiind mai puternici, pot impune anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor. Până acum nu am avut plângeri oficiale din partea producătorilor care să vizeze comportamentul comercianţilor. Sperăm ca odată cu acest prim caz să încurajăm firmele româneşti să vină către noi dacă consideră că este încălcată legislaţia care reglementează relaţia dintre comercianţi şi furnizori”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Profi riscă amenzi de până la 600.000 de lei

Consiliul Concurenței poate sancționa firma cu până la 600.000 de lei și poate interzice anumite practici comerciale, în cazul în care se constată încălcări ale practicilor comerciale.

De când a intrat în vigoare Legea 81/2022 privind practicile comerciale neloiale între întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, autoritatea de concurenţă a supravegheat cum sunt puse în acord contractele dintre producători şi retaileri cu legea menţionată. Consiliul Concurenței derulează o analiză cu privire la impactul aplicării legii și a trimis un chestionar pentru a idenfitica probleme cu care se confruntă atât producătorii, cât și furnizorii.

Ce reacție a avut Profi

Firma Profi a venit cu un răspuns prin care arată că asigură întreaga cooperare cu privire la cercetările care se derulează.

„Consiliul Concurentei a efectuat inspecţii inopinate la sediul şi punctele de lucru ale Profi în legătură cu o investigaţie privind presupuse practici comerciale neloiale în relaţia contractuală cu Pravalia D’Art SRL. Investigaţia priveşte relaţia pe care Profi a avut-o cu respectivul furnizor şi în privinţa căreia ne-am mai prezentat public poziţia şi în trecut, ocazie cu care am prezentat toate detaliile şi informaţiile relevante pentru public. În plus, în acord cu principiile şi politicile de guvernanţă ale Profi, menţionăm ca am cooperat pe deplin cu reprezentanţii autoritatii cu ocazia derulării inspectiilor inopinate şi asigurăm autorităţile de întreaga noastră cooperare în legătură cu cercetarea aprofundată pe care o derulează”, spun reprezentanţii Profi.

În prezent, Consiliul Concurenţei derulează o analiză cu privire la impactul aplicării legii şi a trimis o serie de chestionare pentru a identifica problemele cu care se confruntă producătorii sau furnizorii în relaţiile cu retailerii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)