Consiliul Concurenţei investighează posibile trucări ale unor licitații organizate de CNAIR (VIDEO)
Consiliul Concurenței a luat în vizor Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. CNAIR este investigată din cauza unor suspiciuni cu privire la posibile trucări ale licitațiilor pe care le-a organizat prin Direcțiile de Drumuri și Poduri Constanța, Brașov, București și Timișoara. Politicile comerciale ale licitațiilor pentru atribuirea contractelor de lucrări de întreținere a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi ar fi fost coordonate în așa fel încât să își împartă lucrările în cadrul procedurilor de achiziție publică.
Anchetă a Consiliului Concurenței: Posibile licitații trucate la CNAIR
Ancheta Consiliului Concurenței ar fi pornit după mai multe sesizări făcute de către CNAIR, efectuate prin direcțiile regionale, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Gabriela Mihai.
„Aceste practici neconcurențiale sau aceste probleme de licitații trucate, să vorbim mai pe românește să înțeleagă oamenii, pleacă de mai mulți ani, și dacă vă aduceți aminte în toamnă, directorul de întreținere a drumurilor din România, a tot ce înseamnă starea drumurilor, a fost reținut și arestat pentru acea mită de 3.000 de lei dacă vă aduceți aminte. După acel flagrant al DNA-ului, s-au gândit angajații CNAIR că ar trebui să se sesizeze și să facă plângeri, dar eu nu înțeleg de ce au făcut plângeri la Consiliul Concurenței, probabil că vor urma și alte plângeri”, a explicat Ștefan Etveș, realizatorul emisiunii „Drumurile Noastre” de pe B1 TV.
În realitate, contractele de lucrări de întreținere a rețelei de drumuri naționale și autostrăzi ar fi extrem de profitabile pentru firmele care le efectuează. Iar din această cauză, licitațiile ar fi trucate, în scopul obținerii unor sume importante de bani. Instituțiile abilitate ar trebui să facă mai multe verificări ale acestor licitații, dar și asupra angajărilor făcute în CNAIR pentru a putea combate această problemă.
„Consiliul Concurenței și alte instituții abilitate trebuie să se sesizeze și să verifice aleatoriu și alte licitații cu dedicație cu incredințare directă, pentru că sunt foarte multe licitații cu încredințare directă ale unor firme de casă și tot instituțiile abilitate ar trebui să verifice angajările cu dedicație din Minister din CNAIR”, a mai spus Ștefan Etveș.