Consiliul Concurenței recomandă companiilor implementarea unor măsuri care să ducă la gestionarea cât mai bună a crizei generate de pandemia de coronavirus.
Astfel, pentru a reduce riscul de specula, dar și pentru a permite mai multor consumatori să se aprovizioneze, comercianţii pot limita cantităţile de produse esenţiale achiziţionate de o singură persoană sau pe un singur bon și își pot modifica programul de funcționare.
”De asemenea, în vederea creşterii eficienţei aprovizionării cu produse de bază şi asigurării unei distribuții echilibrate a acestora, companiile își pot coordona atât transporturile de marfă și livrările la domiciliu pentru consumatorii cu grad mare de risc”, potrivit unui comunicat de presă.
Totodată, producătorii pot stabili prețuri maxime pentru produsele lor. Acest lucru ar putea limita creșterea nejustificată a prețurilor la nivelul distribuției.
”Platformele de comercializare online pot monitoriza variaţiile preţurilor produselor esenţiale și pot adopta o politică de limitare a creșterilor nejustificate ale acestora sau pot suspenda vânzarea anumitor produse dacă există suspiciuni de abuz”, se mai arată în sursa citată.
Recomandările se înscriu în Politica comună, adoptată de Comisia Europeană și Autoritățile Naționale de Concurență, privind aplicarea regulilor de concurență în timpul crizei provocate de Coronavirus.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat izbuncnirea de coronavirus la nivelul pandemie. Sunt peste 491.000 de cazuri la nivel global, peste 118.000 dintre acestea recuperate. Numărul deceselor a depășit de 22.100 de oameni.
România a ajuns la 1.029 de cazuri de COVID-19, cu 123 depistate doar de la ultima informare. La ATI sunt internați 29 pacienți, dintre care 23 sunt în stare gravă.
Dintre cele 1.029 de cazuri, 94 au fost declarate vindecate și externate, 53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași. Din nefericire, alte 18 persoane s-au stins din viață.
De asemenea, amintim că, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.