Conflict între polițiști la IPJ Satu Mare: Europol acuză fapte grave

Conflict între polițiști la IPJ Satu Mare: Europol acuză fapte grave
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un conflict de muncă se derulează la Biroul Poliției Rutiere din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare: 13 din cei 15 lucrători din cadrul structurii și-au înaintat cererile pentru a fi mutați, acuzând printre altele ”mediul toxic de lucru”, comportamentul șefilor față de ei, lipsa unor indicatori de performanță obiectivi și transparenți dar și faptul că nu există o coordonare și îndrumare la nivelul colectivului, mai ales că mai mult de jumătate dintre polițiști au o vechime de sub 2 ani.

Sindicatul Europol a expus detaliile acestei situații într-un comunicat precizând că, pe lângă problemele reclamate de polițiștii de la Biroul Rutier activitatea se desfășoară la o capacitate de aproximativ 60% din totalul numărului de posturi prevăzute.

Comunicatul Sindicatului Europol:

”O situație fără precedent are loc în județul Satu Mare, unde 13 din cei 15 polițiști ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare și-au depus în bloc rapoarte de mutare de la această structură.

Printre principalele nemulțumiri ale polițiștilor se regăsesc mediul toxic de lucru, comportamentul/atitudinea șefilor față de ei, lipsa unor indicatori de performanță obiectivi, măsurabili și transparenți, dar și faptul că nu există o coordonare și îndrumare la nivelul colectivului, mai ales că mai mult de jumătate dintre polițiști au o vechime de sub 2 ani.

Ceea ce este și mai interesant, este faptul că Biroul Rutier își desfășoară activitatea la o capacitate de aproximativ 60% din totalul numărului de posturi prevăzute. Practic cei 15 polițiști, din care 10 sunt cu o vechime de sub 2 ani, acoperă munca a 25 de polițiști, fiind o presiune enormă pe umerii lor. Chiar și în aceste condiții, în anul 2022 au plecat nu mai puțin de 8 polițiști din cadrul Biroului Rutier, ceea ce a diminuat numărul polițiștilor cu o vechime mai mare de 5 ani la numai 4.

Toate aceste date ne arată pe de o parte lipsa de interes a conducerii IPJ pentru resursa umană care trebuie asigurată la nivelul Biroului Rutier Satu Mare, dar și faptul că se tolerează un management defectuos și șefi care nu au reprezentarea funcției pe care o ocupă și a sarcinilor pe care le au. Asta în timp ce există delegări și „desemnări” ale un polițiști/polițiste din stradă în birourile sau lângă birourile unor șefi din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare.”

Europol: Șefii se sprijină reciproc

„Nu este un element de noutate că șefii se sprijină reciproc și se acoperă pentru a nu suporta consecințe atunci când subalternii reacționează, însă este umilitor să vezi că un polițist cu o experiență de nici 2 ani, deși își dorește să performeze, reclamă aspecte elementare care ar trebui să existe la nivelul fiecărei structuri.

După cum vedeți și în extrasul dintr-un raport de mutare, polițiștii vor să știe concret care sunt rezultatele pe care trebuie să le realizeze, pentru a nu mai fi tracasați și hărțuiți sub diferite forme.

De altfel, scânteia care a dus conflictul la alt nivel a fost intenția de modificare a programului de lucru, de la schimburi de 12 ore, unde avem un format recursiv al planificării în serviciu sub forma de schimburi de 12 ore de zi, 12 ore de noapte urmate de 48 ore liber, la schimburi de 8 ore, unde șefii pot să jongleze cu schimburile în funcție de interese, afinități sau chiar pentru simpatii care depășesc sfera etică și deontologică a profesiei de polițist, pe care le vom prezenta într-un material viitor.

Organizația noastră a încercat să medieze această stare vizibilă de conflict și tensiune, însă s-a lovit de lipsa de asumare, orgoliu, ambiții personale sau de poziția struțului din partea celor care știau ce se întâmplă dar au ales să fie pasivi, și practic să tolereze mediul toxic de lucru impus de conducerea Poliției Municipiului Satu Mare.

Nu ne rămâne decât să continuăm să facem publice și să sesizăm forurile superioare referitor la această situație care este pe cale să degenereze” – relatează sindicaliștii.

foto: Europol

Răspunsul conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare:

În urma acuzațiilor mediatizate de Sindicatul Europol, potrivit căruia 13 din cei 15 polițiști ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Satu Mare au depus în bloc rapoarte de mutare de la această structură, IPJ Satu Mare a transmis următoarele precizări:

Ca urmare a apariției în mediul online a articolului intitulat ,,Situație fără precedent în Poliția sătmăreană. 13 din 15 polițiști ai unui birou din IPJ cer să fie mutați”, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este abilitat să comunice următoarele:

La data de 1 martie a.c., programul de lucru de la nivelul Biroului Rutier Satu Mare, a fost modificat, în sensul că, până la această dată acesta era de 12 ore.

De la această dată, s-a introdus în programul de lucru și varianta alternativă, de 8 ore.

Precizăm faptul că programul de lucru de la nivelul Biroului Rutier Satu Mare a fost stabilit cu respectarea condițiilor de formă și legalitate, fiind prezenți, la analiza efectuată, atât șefii de structuri, cât și reprezentanții organizațiilor sindicale.

Modificarea a fost efectuată, în scopul eficientizării activităților și creșterii siguranței rutiere, în rândul comunității.

La nivelul IPJ Satu Mare, nu au fost depuse rapoarte personale de mutare de către polițiști, ci au fost depuse 13 rapoarte de solicitare a mutării din cadrul Biroului Rutier Satu Mare, la alte structuri, prin intermediul reprezentantului organizației sindicale EUROPOL.

Până în prezent, 2 dintre cei 13 polițiști, care se află în serviciu la acest moment, nu susțin rapoartele depuse de Sindicat, în numele lor.

În perioada imediat următoare, se va discuta și cu ceilalți polițiști, pentru clarificarea situației”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)