EXCLUSIV // Mădălin Voicu îl critică pe directorul Filarmonicii George Enescu: Se roagă de mine toată lumea, în special angajații, să preiau conducerea. În timp, mă voi gândi / Cum îi răspunde Andrei Dimitriu

EXCLUSIV // Mădălin Voicu îl critică pe directorul Filarmonicii George Enescu: Se roagă de mine toată lumea, în special angajații, să preiau conducerea. În timp, mă voi gândi / Cum îi răspunde Andrei Dimitriu
sursa foto: Hepta

EXCLUSIV // Ateneul Român s-a aflat în luna aprilie în mijlocul unui scandal declanșat de încercarea Ministerului Culturii de a-l schimba pe actualul director general al Filarmonicii „George Enescu”,Andrei Dimitriu.

Surseconsultate atunci de B1.ro au precizat că s-ar fi pus presiune pe conducerea Filarmonicii prin declanșarea unei evaluări a instituției, evaluare picată de actualul director. Funcția ar fi fost vizată chiar de Mădălin Voicu, în prezent secretar de stat,sau de un apropiat al acestuia, lucru negat însă de acesta într-o declarație exclusivă pentru B1.ro. Mai multe nume mari ale culturii române și-au exprimat sprijinul pentru Dimitriu, în cadrul unei scrisori publice adresate ministerului. (Vezi detalii AICI).

La aproape jumătate de an de la aceste evenimente, conflictul dintre Ministerul Culturii și conducerea Filarmonicii „George Enescu” pare săse fi stins, chiar dacă secretarul de stat Mădălin Voicu sugerează în continuare că directorul general Andrei Dimitriu trebuie schimbat.

Mădălin Voicu: Andrei Dimitriu, nefiind muzician, probabil că nici nu înțelege niște chimii

Mădălin Voicu a precizat în exclusivitate pentru B1.ro cădirectorul general al Filarmonicii “George Enescu”, Andrei Dimitriu,este un bun manager, însă a criticat faptul că, nefiind muzician, nu poate stabili legătura necesară cu membrii orchestrei.

“Filarmonica George Enescu este în subordinea mea directă. Problema Filarmonicii nu este neapărat a celui care o conduce. De cele mai multe ori oameni care au venit sa conducă Filarmonica erau din domenu, adică făceau parte dintre muzicienii cunoscuți și recunoscuți care au știut ce înseamnă fermentul unei astfel de institutii si mai ales performanța pe care orchestra trebuie să o aibă atunci când apare pe scenă oriunde în țară sau în lume. Domul Andrei Dimitriu cred ca este gestionar bun în principiu, nu am a sesizat vreo alunecare către lucruri care nu țin de gestionarea Filarmonicii. Numai că, dumnealui, nefiind muzician, probabil că nici nu înțelege niște chimii, niște forme de viață, în sensul plastic al lucrurilor, pe care orchestra Filarmonică le are și nu de acum ci de aproape 100 de ani, a precizat Mădălin Voicu.

Deși a respins ideea că în acest moment există un conflict între Minsiterul Culturii și directorul Andrei Dimitriu, Mădălin Voicu a precizat că în opinia sa Filarmonica va trebui să găsească o altă persoană care să o conducă.

“Am încercat prin discuții nenumărate să explic faptul că Filarmonica nu înseamnă numai o instituție cu o clădire de partimoniu, ci este și o viață în care trăiește această instituție prin orchestra și prin corpul artistic. Nu cred că e vorba despre vreun conflict sau de o neînțelegere, e vorba doar de un mod de a judeca din punctul meu de vedere și al ministerului, corect în legătură cu ce înseamnă performanța în situația domnului Dimitriu. Nu cred că poate cineva să ma contrazică atunci când spun ca domnul Dimitriu a fost și directorul Radiodifuziunii Române și nici acolo nu a performat și probabil că Filarmonica va trebui să găsească un alt drum și într-adevăr o personalitate nu doar o persoană care să conducă instituția, a declarat Mădălin Voicu.

Întrebat dacă dorește să preia conducerea Filatmonicii “George Enescu”, Mădălin Voicu a precizat că nu vizează în viitorul apropiat acest lucru.

Nu! Se roagă de mine toată lumea, în special angajații, dar nu cred că în momentul ăsta intră în discuție prezența mea la conducerea Filarmonicii. Poate în timp voi avea o altă orietare și atunci mă voi gândi, a declarat acesta.

Directorul actual al Filarmonicii spune că conflictul cu Ministerul Culturii s-a stins

La rândul său, Andrei Dimitriu a negat că în acest moment mai există un conflict cu Ministerul Culturii. Mai mult el a precizat că în urma rectificării au fost soluționate și o parte din problemele bugetare. Astaîn condițiile în care surse au precizat în urmă cu câteva lunicăbugetul Filarmoniicii riscă săfie redus cu 50%, chiar în anul în care are loc Festivalul „George Enescu„.

Nu există în acest moment un conflict. De altfel nici nu a existat formal. La rectificate s-a mai corijat ceva din ce nu s-a dat la bugetul consolidat în aprilie. Deocamdată nu am ce să comentez. Este o relație corectă„, a precizat în exclusivitate pentru B1.roAndrei Dimitriu.

Totodată, acesta a precizat că în acest moment nu mai există vreo dispută cu secretarul de stat Mădălin Voicu.

Lucrurile s-aumai calmat. A trecut și Curtea de Conturi și totul e în regulă. Cred că nu sunt în momentul acesta motive. Potsă spun sau cel puțin aceasta este speranța mea că lucrurile s-au așezat”, a precizat acesta.

Întrebat despre o posibilă demitere a sa, Andrei Dimitriu a spus că nu are deocamdată semnale despre acest lucru, însăa ținut să precizeze că nu dorește să se „eternizeze” la conducerea filarmonicii.

Văd că deocamdată nu se manifestă. Pot presupune optimist că lucrurile s-au așezat. Evident că nici eu nu vreau să mă eternizez în acest spațiu, așa că probabil s-a avut în vedere și acest lucru„, aprecizat Andrei Dimitriu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră