Conducerea Spitalului de Urgență Suceava, amendată pentru distrugerea cuiburile de ciori din curtea instituției. Infracțiunea poate fi pedepsită cu închisoarea. Ce spun comisarii de Mediu

Conducerea Spitalului de Urgență Suceava, amendată pentru distrugerea cuiburile de ciori din curtea instituției. Infracțiunea poate fi pedepsită cu închisoarea. Ce spun comisarii de Mediu
Una dintre mașinile Gărzii de Mediu din Râmnicul Vâlcea fost găsită weekendul trecut murdărită pe toate geamurile de fecale.

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost amendat de autorități după ce conducerea instituției a dispus distrugerea cuiburile de ciori din copacii situați în curte. Anunțul a fost făcut, miercuri, chiar de managerul unității medicale, dr. Alexandru Calancea, în cadrul unei conferințe de presă.

Reclamația a fost făcută de o persoană  iubitoare de păsări care a fost consternată de măsurile brutale la care au asistat pacienții și vizitatorii unității medicale. Aceasta a acuzat spitalul pentru că a distrus cuiburile exact în perioada clocitului, afectând astfel populația păsărilor.

Ciorile, adevărați sanitari care protejează spitalele de răspândirea gândacilor sau a șobolanilor

Puțini știu că ciorile sunt protejate prin legislația europeană. Specialiștii le amintesc celor ce sunt deranjați de gălăgia acestora că specia lor aduce mai multe beneficii decât pagube: ele se hrănesc cu insecte, rozătoare sau hoituri, ceea ce constituie o reală protecție împotriva răspândirii unor boli în zona spitalului amintit.

Pe de altă parte, în cuibul acestora se adăpostesc și alte specii de păsări, la rândul lor ocrotite.

Deși în toate țările civilizate sunt instituite măsuri stricte de ocrotire a ființelor care coexistă cu oamenii în spațiile urbane, în anumite orașe din România conducerea unor instituții ignoră încă legislația care sancționează drastic orice fel de cruzime sau abuz împotriva mediului suportând astfel consecințele legii.

Ciorile sunt ocrotite de lege iar distrugerea cuiburilor se pedepsește cu închisoarea

„Deteriorarea, distrugerea și/ sau culegerea intenționată a cuiburilor și/ sau ouălor din natură” pentru toate speciile de păsări, inclusiv migratoare constituie infracțiune, conform OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate iar pedepsele pot duce la sentințe grele privative de libertate.

Ciorile sunt ocrotite de lege iar conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a ales cu o plângere penală, făcută de Garda de Mediu, după ce angajații unității au distrus cuiburile păsărilor din copacii aflați în curtea Spitalului Vechi.

Comisarul-șef al Comisariatului Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu, Adriana Iordache, a menționat că fapta dispusă de conducerea instituției este infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Autoritățile nu consideră o glumă distrugerea mediului înconjurător

Astfel, în urma sesizării, comisarii de mediu au acționat imediat și au constatat că aspectele semnalate se confirmă.

„În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai mulți pui de cioară, aflați în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, căzuți pe spațiul verde.  O parte din puii de cioară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle și relocați ulterior într-un sanctuar de păsări, la Sibiu”, a menționat Adriana Iordache citată de Monitorul de Suceava. Comisarul a precizat  că ciorile au rămas fără cuiburi în urma unei acțiuni de toaletare a copacilor de către o firmă privată, la ordinul conducerii Spitalului Județean.

Sesizarea penală făcută de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, care a transmis Poliției efectueze cercetări în acest dosar.

Fiind vorba despre o infracțiune, persoanele care au săvârșt faptele amintite riscă inclusiv pedepse cu închisoarea.

Conducerea spitalului nu înțelege gravitatea faptei

Conform Monitorului de Suceava, întrebat cât a fost cuantumul amenzii plătite de spital, doctorul Calancea a spus că nu își mai amintește.

Mai mult, acesta insistă să dea vina pe mizeria ciorilor invocând faptul că personalul spitalului nu poate ține pasul curățeniei zilnice cu zecile de ciori care aveau cuib în copacii din curte.

Aleile și băncile ar putea rămâne murdare câtă vreme conducerea instuției amintite nu poate găsi alte metode de a asigura curățenia concomitent cu viața păsărilor din copaci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)