Conducerea RoAid, greu de demis. Nemulțumiți de activitatea agenției și nu numai, Bogdan Aurescu și MAE vor să îi înlăture pe Cătălin Harnagea și Cezar Marin, însă aceștia se țin tare de funcții

Publicat: 30 08. 2021, 16:45
Foto: Facebook @ RoAid

Schimbarea conducerii RoAid ar urma să se concretizeze în următoarele luni, în ciuda eforturilor disperate pe care le fac directorul Cătălin Harnagea și directorul general adjunct Cezar Marin pentru a rămâne pe funcții, susțin diverse surse familiare cu subiectul. Aceleași surse spun că Bogdan Aurescu și conducerea MAE intenționează să îi înlăture încă de anul trecut, însă ambii profită de diverse portițe legislative pentru a-și păstra pozițiile.

Cătălin Harnagea și Cezar Marin, greu de demis de la conducerea RoAid

În ciuda demersurilor făcute de MAE, atât Cătălin Harnagea, cât și Cezar Marin profită de diverse portițe legislative pentru a rămâne în funcții. Directorul general mai are mandat până în decembrie, cu toate că prevederea legislativă privind durata mandatului a fost abrogată în 2020 – el fusese numit în 2017, iar modificarea nu poate fi aplicată retroactiv.

În schimb, directorul general este în concediu medical de mai multe luni, astfel că nu îi pot fi suspendate raporturile de muncă în relație cu instituția. Se pare că, tot la solicitarea MAE, RoAid ar fi transmis la CNAS o cerere pentru a fi verificate certificatele medicale eliberate lui Cezar Marin.

Activitatea lor, dar și relația lor defectuoasă se resimt în activitatea RoAid, iar conducerea MAE este foarte nemulțumită, astfel că ar fi exercitat deja mai multe pârghii instituționale pentru verificări la nivelul agenției. Doar în 2021 au avut loc două controale, ambele dispuse de Bogdan Aurescu, la începutul lui aprilie și în iulie.

În plus, agenția ar trebui să implementeze și recomandările formulate după misiunea de auditare efectuată de structura de audit intern a MAE încă din finalul lui 2020.

Obiectivul MAE este eficientizarea și transparentizarea agenției. În mai, ministerul înainta un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2016, demers menit să eficientizeze procedurile greoaie pe zona de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară. Mai mult decât atât, în 2020, MAE trecea prin Guvern un program multianual strategic pentru 2020-2023, prin care fixa diferite obiective strategice în domeniu, priorități politice și tematici de finanțare prin asistență pentru dezvoltare.