Condițiile în care lucrează polițiștii nu sunt atractive și nu reflectă pericolul la care se expun, spun polițiștii: „Strada a fost ocupată de infractori. Noi, ca cetățeni, vom suferi”
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a reînceput seria protestelor în fața Ministerului de Interne și reclamă, printre altele, deficitul de personal din sistem, dotarea precară și salariile mici pe care spun că le încasează, transmite Gândul.
„Strada a fost ocupată de infractori”, spune un lider sindical al polițiștilor
Florin Bălan, un lider teritorial din Dâmbovița care a participat la protestul de marți de la MAI, a reclamat deficitul de personal din sistem și spune că s-a ajuns la percepția că domeniul nu mai este atractiv întrucât strada „a fost ocupată de infractori”.
„Foarte mulți colegi și-au anunțat demisia, iar alții, în perioada următoare, vor ieși la pensie. Recent, am stat de vorbă cu un ofițer de la Crimă Organizată – care mi-a cerut sfatul în calitate de lider teritorial și mi-a spus că a terminat Academia de Poliție anul trecut, iar acum primește un salariu de 3.600 de lei ca ofițer. Mi-a povestit că se ocupă de zona drogurilor și făcea comparație că, oriunde aș lucra, în orice alt domeniu, ar primi un salariu mult mai mare. M-a întrebat dacă, în acest condiții el ar mai putea sta în sistem? La câteva zile și-a dat demisia”, a declarat Florin Bălan, care i-a amintit ministrului Cătălin Predoiu că a promis, în contextul protestelor din iunie, „că va fi aplicată legea salarizării bugetarilor și că vom fi puși în plată pe grila și sporurile prevăzute de lege”.
Cetățenii sunt cei care vor avea de suferit, avertizează liderul sindical.
„În aceste condiții, noi, ca cetățeni, vom suferi. Siguranța cetățeanului va suferi. Cum n-am mai putut să scoatem un număr foarte mare de polițiși, strada, încet, încet a fost ocupată de infractori. Cum vor angaja oameni să se ocupe de droguri, în condițiile în care vor primi 3.600 de lei pe lună? Mai mult, cei care ne conduc ar trebui să se gândească că speranța de viață în cadrul cazul celor care lucrează în aceste sisteme este de numai 62 de ani. Cei mai mulți pleacă dintre noi înainte de a apuca să «mănânce» o pensie, cum spune cetățeaanul român”, a explicat Florin Bălan”, a mai spus Florin Bălan, pentru Gândul.
Condițiile din sistem nu reflectă pericolul la care sunt expuși polițiștii, crede și vicepreședintele SNPPC, Marius Ionescu.
„Ne pleacă oamenii cu experiență din sistem și nu mai vrea să vină nimeni, pentru că nu este atractiv și nu reflectă gradul de pericol pe care îl ai când ieși în stradă, asta vizavi de creșterea infracționalității, înmulțirea cazurilor de violență, inclusiv cele împotiva polițiștilor. Consumul de droguri, consumul de alcool, cazuri în care cetățenii, respectiv polițiștii, sunt atacați pe stradă. Dotarea este precară. Nu avem niciun mijloc de protecție real. Nu vrăjeală cu veste de 10 kilograme pe care să le pui pe tine și cu zece numere mai mici”, a declarat Marius Ionescu pentru Gândul.