Curtea de Apel București s-a pronunțat marți în dosarul falimentarii Astra Asigurări, decizia nefiind definitivă.
Astfel, Angela Toncescu, fosta șefă a Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, actuala Autoritate de Supraveghere Financiară, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni cu executare pentru abuz în serviciu, informează G4Media.
Tudor Baltă și Constantin Buzoianu, foști vicepreședinți ai CSA, au primit câte 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Aceeași condamnare au primit trei membri ai Consiliului CSA: Dan Constantinescu, Daniela Popa și Corneliu-Silviu Moldoveanu. Daniela Popa a fost președinte al PUR, partidul lui Dan Voiculescu, precizează G4Media.
Latura civilă privind prejudiciul de 800 de milioane de lei a fost lăsat nesoluționat.
A fost deferit Justiției și fostul patron al Astra, Dan Adamescu, dar în cazul lui procesul a încetat ca urmare a decesului.
TRAGEDIA MOMENTULUI! RĂMAS BUN, MIHAI CONSTANTINESCU! IMAGINI BOMBĂ CU LOCUL UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT (GALERIE FOTO)
Acuzațiile DNA:
”În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziții din Codul fiscal și a legislației aplicabile pieței asigurărilor și reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.
Concret, acțiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:
– a dispus acordarea de împrumuturi societăților afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit și fără să ia măsuri prudențiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale societății de asigurare Astra;
– a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea Astra SA, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condițiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro și 10.000 USD, la care se adauga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC Epsilon Estate Provider SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziționarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății Astra SA. Această sumă provenea chiar din lichiditățile societății de asigurare Astra SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă proveniența banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăți controlate de acesta (Medien Holding).
La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenția societății Epsilon Estate Provider SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC Epsilon Estate Provider SRL nu îndeplinea condițiile financiare pentru a deveni acționar semnificativ la o societate de asigurări.”
LACRIMI ÎN TELEVIZIUNE! BIATA TEO TRANDAFIR! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ (GALERIE FOTO)
Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA s-a constituit parte civilă în proces cu suma provizorie de peste 788 milioane lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cu suma totală de peste 714 milioane lei.