Viorel Hrebenciuc şi fiul său ar putea afla pe 17 aprilie sentinţa în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Publicat: 03 04. 2018, 08:23

UPDATE:Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru 17 aprilie pronunţarea sentinţei în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei ar putea pronunţa marţi decizia în primă instanţă în dosarul în care Viorel şi Andrei Hrebenciu, alături de Tudor Chiuariu şi Ioan Adam, sunt judecaţi pentru retrocedările ilegale de păduri.

La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a solicitat condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse de închisoare cu executare orientate spre maximul prevătut de lege pentru infracţiunile comise. Pedepsa maximă pentru constituirea unui grup infracţional organizat este de 10 ani iar pentru spălare de bani este de 12 ani.

„Vă rog să aveţi în vedere gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să aveţi în vedere şi calitatea persoanelor, care au avut atribuţii în domeniul legislativ, foşti miniştri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 milioane de euro. Corupţia este o ameninţare majoră la adresa societăţii iar inculpaţii au încercat să corupă pentru a-şi atinge scopul”, a spus procurorul în sala de judecată, conform hotnews.ro.

Pe lângă acuzaţii aduse lui Viorel Hrebenciuc mai sunt judecaţi Andrei Hrebenciuc (constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la spălare a banilor şi complicitate la trafic de influenţă), fostul deputat Ioan Adam (instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă), fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălarea banilor), Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.