Generația actuală de absolvenți de liceu este mai mare cu o treime decât cea din 2021 și mediile la Evaluarea Națională au fost mai bune, așa că, anul acesta admiterea la liceu va fi mult mai dură.
Generația care a absolvit gimnaziul anul acesta este mai mare cu 14.000 de elevi la nivel național, dintre care un surplus de peste 3.600 îl are Bucureștiul. Coroborat cu mediile mai mari de la Evaluarea Națională din acest an, bătaia pe liceele foarte bine cotate va fi și mai cruntă.
Numai absolvenții cu media 10 ar putea forma aproape o clasă întreagă, anul acesta, fiind 21. În ciuda faptului că sunt mai mulți elevi în această generație, în București, numărul de locuri la liceu este asemănător cu cel din anii trecuți. Iar în Capitală vin să se înscrie și elevi din alte localități.
Sfatul reprezentanților Ministerului Educației a fost ca părinții și elevii să fie mai degrabă atenți la poziție, decât la note.
„Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei, pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare, pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a declarat într-o conferință de presă Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, citat de Școala 9.
Dacă ipotetic, toți elevii cu primele medii s-ar înscrie la aceste licee, ultima medie de admitere ar fi 9.50.
Colegiul „Mihai Viteazul” s-a clasat anul trecut în topul celor cu cele mai mari medii la admitere.
Numărul de locuri pus la dispoziție de liceele care au avut cele mai mari medii de admitere în 2021 Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” – 234 de locuri Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” – 234 de locuri Colegiul Național „Sfântul Sava” – 208 locuri Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” – 156 de locuri Colegiul Național „Spiru Haret” – 208 locuri Colegiul Național „Mihai Viteazul” – 234 de locuri Colegiul Național „Grigore Moisil” – 156 de locuri Colegiul Național „Matei Basarab” – 234 de locuri Colegiul Național „Cantemir Vodă” – 182 de locuri Colegiul Național „Gheorghe Șincai” – 234 de locuri.
În 2022, sunt de aproape opt ori mai multe medii între 9 și 10 decât medii până în 5. Toți elevii au însă un loc asigurat la liceu, indiferent de medie, fiindcă învățământul este obligatoriu până în clasa a X-a.