Concluziile autopsiei lui George Floyd. De ce a murit, de fapt, afro-americanul agresat de un polițist, al cărui sfârșit a stârnit proteste în toată lumea

Publicat: 01 06. 2020, 10:01
foto (SUA): Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Raportul medico-legal al lui autopsia lui George Floyd, afro-americanul a cărei moarte provocată de un polițist a stârnit valuri de proteste violente în SUA, este gata.

Protrivit autopsiei, moartea lui Floyd nu a fost cauzată de faptul că polițistul încearca să îl aresteze i-a restricționat căile respiratorii, ci de mai multecondiții medicale deja existente,printre probleme cardiace, hipertensiune arterialaşi posibile substanţe toxice din organism.

Toate acestea, împreună cu modul brutal în carebărbatul a fost retinut de politie,ar fi putut contribui la moartea acestuia, spune raportul de autopsie.

Raportul medico-legal nu este definitiv deoarece anumite analize și teste nu sunt încă finalizate.

Familia lui George Floydcrede că se încearcă o mușamalizare și a cerut o a doua autopsie

Revolată de faptul că, practic ofiţerul de poliţie Derek Chauvin care l-a sufocat cu genunchiul în timpul arestării ar putea scăpa nepedepsit, familia lui George Floyd a angajat un medic legist privat care să efectueze o autopsie separată.

Potrivit avocatului familiei Floyd,dr. Michael Baden, un legist celebru, va efectua autopsiaîn următoarele câteva zile, iar rezultatele vor fi comunicate în această săptămână.

Între timp au apărut noi imagini,, în care se vede că agentul de poliție Derek Chauvin nu este singurul care îl agresează pe bărbatul de culoare, ținându-i genucnhiul pe gât și împiedicându-l să respire. În imagini apar alți doi agenți care îl țin pe Floyd la pământ cu genunchii.

Proteste în memoria lui George Floyd și în Germania, și în Marea Britanie

Duminică a fost a cincea zi de proteste în SUA, au început manifestările șila Londra și Berlinîn solidaritate cu demonstrațiile din America, unde oamenii au ieșit pe străzi pentru a reclama moartea lui George Floyd.

Mai precis, protestatarii adunați în Piața Trafalgar din Londra, Marea Britanie, au scandat „fără justiție, fără pace”, iar apoi au mărșăluit către Casa Parlamentului. Demonstrația s-a încheiat în fața Ambasadei SUA în Regatul Unit.

Totodată, câteva sute de manifestanți s-au adunat în fața Ambasadei SUA în Germania, din Berlin, și au purtat cu ei pancarte pe care scria „Dreptate pentru George Floyd”, „Nu ne mai omorâți” sau „Cine-i următorul” (cu un joc de cuvinte, „Who`s neckst”, făcând aluzie la cuvântul englezesc «neck» gestul ofițerului de a se așeza pe gâtul victimei, n.r.).

Donald Trump, ascunsîn buncăr, din cauza protestelor violente care se apropie de Casa Alba

Președintele american Donald Trump, alături de șoția sa, Melania Trump, și fiul lor, Barron Trump,au fostpușila adăpostîntr-un buncăr din Casa Albă, vineri seară, după ce manifestanții din jurul Casei Albe începuseră să devină violenți.

Nu se știe cu exactitate de ce a fost luat în calcul un asemenea protocol de securiate, însă vineri seară, protestatari violenți au reușit să pătrundă pentru scurt timp înDepartamentul Trezoreriei,al cărui sediu se află în apropiere de Casa Albă. Donald Trump a stat în buncăr mai puțin de o oră, după care a fost dus la etaj.

George Floyd a murit sufocat, după ce un agent de poliție i-a ținut geunchiul pe gât minute în șir, în timp ce îl aresta

George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, a murit luni, în SUA. Acuzat că ar fi folosit bani falși la un magazin dintr-un cartier al orașului Minneapolis, bărbatul a fost reținut de autorități. Pentru că ar fi opus rezistență, susțin agenții de la fața locului, unul dintre ofițeri l-a imobilizat, așezându-se cu genunchiul pe gâtul său. Cu toate că Floyd a insistat că nu poate să respire, agentul a rămas așa timp de 8 minute și 46 de secunde, cum poate fi observat din filmări. Derek Chauvin, polițistul în cauză, a fost arestat și acuzat de crimă, iar colegii săi au fost demiși din funcție.

Au urmat zile întregi de proteste în SUA. Deși acestea au început în Minneapolis, cel mai mare oraș al statului american Minnesota, ele s-au extins rapid și în alte zone din Statele Unite. Cum acestea au devenit tot mai violente, degenerând în jafuri, lupte de stradă între manifestanți și forțele de ordine, dar și alte fapte reprobabile, mai multe orașe americane au intrat sub stare de asediu.

„Suntem sub asediu. Ordinea trebuie restabilită”, a afirmat guvernatorul Tim Walz, care susține că protestele au fost deturnate de agitatori ce vor să creeze haos în Statele Unite.

Afirmația democratului a fost oarecum împărtășită și de președintele republican Donald Trump, care deși a subliniat că regretă profund moartea lui George Floyd și a făcut apel la aflarea adevărului în justiție, a condamnat atitudinea „golănească” a unor manifestanți. Mai mult decât atât, el i-a amenințat pe protestatarii din fața Casei Albe că dacă vor încerca să pătrundă ilegal în incinta reședinței prezidențiale americane, vor fi întâmpinați „de cei mai cruzi câini și cele mai amenințătoare arme pe care le-am văzut vreodată”.