Departamentul de stat american a trimis, luni seară, un mesaj extrem de dur României cerându-i să respingă modificările la legile justiției și să oprească asaltul statului de drept și a luptei anticorupție. (Detalii AICI)
Acest gest fără precedent al partenerilor strategici ai României care nu s-au limitat în a transmite un mesaj prin intermediul ambasadorul american la București și au recurs la un act transmis oficial care să fie vizibil pentru întreagă lume trage un semnal puternic de alarmă privind felul în care acțiunile României de sub guvernarea PSD-ALDE sunt văzute în Occident.
Aceste lucruri sunt semnale și de jurnalistul Liviu Avram care atrage atenția asupra situației ingrate în care se află România ca urmare a comunicatului emis de americani și a seriozității situații critice în care se află țara noastră ca urmare a dublului limbaj al autorităților care au făcut ca americanii să renunțe la transmiterea de mesaje diplomatice și la dialogul interinstituțional și astfel să recurgă la o mustrare publică în văzul întregului mapamond.
Redăm mai jos integral concluziile trase de jurnalistul Liviu Avram după comunicatul făcut public de Departamentul de Stat american:
De ce sunt atât de grave pentru România cele patru rânduri ale comunicatului emis de către Departamentului de Stat al SUA
1. Pentru că arată că toate soluțiile de comunicare bilaterală și discretă între Guvernul SUA și autoritățile de la București au eșuat. Limbajul dublu al Bucureștiului a primit replica adecvată.
2. Departamentul de Stat a mai intervenit în situații critice survenite la București, prin trimiterea de mesaje prin intermediul ambasadorilor sau chiar prin trimiterea de emisari – ceea ce menținea totuși „litigiile” în teritoriul unei relații strict bilaterale, care ne interesa doar pe noi și pe americani. Parte a dialogului între cele două țări, până la urmă.
3. Comunicatul emis direct de la Washington DC nu mai este o formă a dialogului dintre Departamentul de Stat și autoritățile de la București, ci un semnal pe pe care Guvernul SUA îl dă lumii întregi. Un semnal de care vor lua act inclusiv pinguinii din Antarctica.
4. Replicile pe care au început să le dea liderii de la București (alde Olguța Vasilescu sau Florin Iordache, deocamdată) vor fi auzite în România, dar nu au cum să ajungă la pinguinii din Antarctica. Iar în relația cu România, când vor decide câtă gheață să exporte sau câte grade Celsius să importe, pinguinii vor lua decizii bazate strict pe comunicatul Departamentului de Stat al SUA, nu pe bâlbele de comunicare tip Olguța&Iordache.
5. Mi-e și mai groază de altceva: că se vor trezi lideri mondiali care să susțină autoritățile de la București, doar ca să administreze o replică Guvernului SUA. Și mâ gândesc la personaje precum Kim Jong-un, Nicolas Maduro, Robert Mugabe (whatever), Aleksandr Lukașenko, Vladimir Putin și alți luminați ai planetei.