EXCLUSIV // Scandalul construirii Muzeului Holocaustului în curtea Antipa. Directorul Muzeului Țăranului Român: Exprimarea din comunicatul Ministerului Culturii nu este neapărat fericită / Cu noi nu a discutat nimeni

Publicat: 19 07. 2019, 17:39

EXCLUSIV ONLINE // După ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat, joi, că Executivul are în vedere, în continuare, înființarea Muzeului Holocaustului, evitând să precizeze dacă acesta va fi sau nu construit pe terenul Muzeului Antipa, un comunicat ulterior al ministerului spune negru pe alb că viitorul muzeu va apărea pe terenul de la Antipa.

Pe site-ul ministerului Culturii și Identității Naționale a fost publicat, joi seară, un comuniat în care se menționează EXPLICIT că Muzeul Holocaustului va fi construit pe terenul Muzeului Antipa, mai precis între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înfiinţarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”, se arată în comunicatul publicat de minister.

După ce directorul muzeului Antipa a reacționat la acest comunicat, declarând în exclusivitate pentru B1.ro că îi este neclar dacă acest comunicat este asumat de ministru (detalii AICI), acum a venit rândul ca directorul Muzeului Țăranului Român să ofere o replică.

Directorul Muzeului Țăranului Român: Nu se pune în niciun fel propblema unificării muzeelor

Din păcate comunicatul nu e scris în cei mai potriviți termeni, nu se pune în nici un fel problema unificării muzeelor amintite acolo, nu este vorba de așa ceva, nu se creează nici o structură instituțională suprapusă acestor muzee, e o exprimare nefericită pur și simplu. Ceea ce ar vrea să spună comunicatul, dar nu o spune într-un mod potrivit, este că se speră ca prin adăugarea acestui muzeu să se creeze o zonă din Piața Victoriei până în Piața Presei Libere, un adevărat cartier al muzeelor așa cum este și în alte capitale europene, asta este ideea. Dar, mă rog, exprimarea nu este neapărat fericită, nu comentez acum cum a apărut această exprimare, cum a apărut comunicatul„, a declarat pentru B1.ro Virgil Nițulescu managerul Muzeului Țăranului Român.

Întrebat dacă directorii de muzee au fost consultați sau informați cu privire la planurile pe care Ministerul Culturii le are cu această zonă, Virgil Nițulescu a spus că singurul care a fost consultat a fost managerul muzeului Grigore Antipa, unde urmează să fie amplasat viitorul Muzeu al Holocaustului.

Ministerul Culturii nu a discutat decât cu managerul Muzeului Antipa despre acest muzeu. Cu ceilalți membri de muzee nu a discutat această temă. Părerea mea este că ar fi putut să discute eventual cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România sau și cu Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor. Din câte știu, fiind membru al boardului Rețelei Naționale al Muzeelor din România vă pot confirma că nu a fost nici o discuție cu noi, din câte știu eu nici cu Comisia Națională a Muzeelor nu s-a discutat. Domnul Ministru nu a discutat decât cu managerul Muzeului „Grigore Antipa”„, a mai spus Nițulescu.