Comuna din România unde oamenii ajung la vârsta de 100 de ani. Care este secretul lor
Deși România are a treia cea mai mică speranță la viață din Uniunea Europeană, de 76,6 ani, peste 60% dintre locuitorii comunei Glăvile din județul Vâlcea au trecut de 70 de ani. Mai mult, unii dintre ei au ajuns la pragul de 100 de ani.
Care este stilul de viață al oamenilor din Glăvile
„N-am pus la inimă. Tot ce am întâlnit, le-am lăsat. Am plâns poate o oră și la urmă le-am uitat. Noi nu ne certam, să știi. Eram 10 copii, dar noi nu ne-am certat. Fiecare se ducea la treaba lui, unde îl tirmiteai. Se scula de dimineață ne făcea mamăligă, lapte, brânză, ouă ne da să mâncam și plecam fiecare la treabă”, povestesc localnicii.
În aceste sate, orele și minutele se calculează în funcție de răsăritul și apusul soarelui, deoarece în case nu există ceasuri. Munca oamenilor depinde de ceasul biologic al fiecăruia, dar și de calendarul bisericesc, pentru că este păcat să muncești de sărbătoare, potrivit observatornews.ro.
„Am luat-o singură. Singură cu motocultorul bagi înainte și o iei încet așa că pământul acum e bun, că e arat cu tractorul e discutat, dar înainte arai cu plugul întorceai brazdele de pe o parte pe alta. Mergeai numai în săpat”, poveste Ecaterina Popescu, localnică.
Care este secretul longevității
„Pe primul loc credința. Pe locul doi, respectul. Pe locul trei munca, cinstea și din nou munca. Fără muncă nu putem trăi nimic pe lumea asta. La câmp eram și cu porci, și cu oi, cu vaci. Dacă avea curtea bunicii și cu capre. Ţi le da toate o dată și te duceai și le pășteai, că era pământul oamenilor”, mai spun localnicii.
Credința a fost ceea ce i-a unit pe oameni, deoarece se întâlneau în fiecare duminică la biserică și socializau. Toți localnicii se ajutau între ei, povesteau unii cu alții și se distrau împreună.
„Eram mic când a făcut mama niște pâine de orz. S-a pus pe plâns, a spus că rahat de urs. N-am mâncat-o! Nu aveam. Răşnea şi trăiam”.
„Secretul oamenilor este că ei au dus o muncă din greu, se hrănesc din curţi, tot ce îşi produc îşi produc cu mâna lor, mâncarea asta e sănătoasă la ţară, nu cumpără nimic din comerţ. Şi au ajuns la vârste de 90. Chiar avem o persoană care a împlinit 99 de ani acum de curând”, explică Iustin Duicu, primarul comunei Glăvile.