Comuna din România care a rămas fără apă. S-a întâmplat din cauza unui conflict între autorități

Comuna din România care a rămas fără apă. S-a întâmplat din cauza unui conflict între autorități
Sursa foto: Profimedia

Localnicii unei comune din România suferă în urma unui conflict între primar și consilieri, ceea ce a dus la lipsa apei.

Oamenii merg kilometri întregi după apă

Incidentul s-a petrecut în comuna Bixad, din Satu Mare. Aici, se efectuau lucrări de reabilitare a școlilor, dar ele au fost oprite, chiar dacă în mai puțin de trei săptămâni elevii se vor întoarce în bănci, conform știrileprotv.

În plus, localnicii au fost lăsați fără apă de mai bine de o lună, în condițiile în care temperaturile sunt foarte ridicate, iar acum s-au debranșat stațiile de pompare, din cauză că nu s-au făcut plățile. Primarul spune că a recurs la acest gest din lipsa fondurilor.

Localnicii merg kilometri pentru a aduce apă în bidoane pentru a avea cu ce să facă baie și mâncare.

„E foarte greu, mergem cu bidoanele cu bicicleta sau cu mașina, undeva la 2-3 km, unii la Remetea, la Luna Șes, iar pentru gradină folosesc din fântână care nu e potabilă”, a spus o localnică.

Fără iluminat public în comună

Și iluminatul public a fost oprit din cauză că nu s-au plătit facturile, iar mai multe proiecte din comună au fost abandonate pentru că firmele nu și-au primit banii. Nici asistenții personali nu și-au primit salariile de la primărie.

Primarul din Bixad spune că nu a fost aprobat bugetul pe anul 2024 de către consilierii locali.

„Consiliul local nu a aprobat bugetul pe 2024, motivele nu le știu. Am convocat nenumărate ședințe pentru a trece bugetul, dar au refuzat și de aceea ne găsim în aceasta situație în care sunt decuplate de la electricitate stațiile de epurare, de pompare, atât iluminatul public și alte lucrări și proiecte la care am lucrat de peste 7 ani au fost oprite”, a declarat Ioan Tătar, primarul comunei Bixad.

Dar, consilierii locali spun că nu mai participă la ședințe pentru că primarul nu justifică cheltuielile trecute. Ba mai mult, aceștia au trecut la amenințări, dar în zadar.

Primăria din Bixad a atras și atenția procurorilor anticorupție care au percheziționat instituția, în iunie, și au ridicat mai multe documente pentru a verifica modul în care s-au făcut recepția unor lucrări publice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de persoane au fost rănite, după ce aparatele pe care le purtau aveau o cantitate mică de explozibil
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Alertă în Paris: Un incendiu uriaș a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului (VIDEO)
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)