Competiție de off-road în zone protejate, întreruptă de autorități după acuzații în mediu online și notificări către autorități
Autoritățile au întrerupt competiția SuperKarpata Trophy, la care participau zeci de pasionați de off-road din nouă țări. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe postări care condamnau competiția desfășurată în arii protejate, cum ar fi siteurile Natura 2000 și chiar în rezervații.
Competiție off-road suspendată de autorități
Potrivit G4Media, o parte dintre echipe s-au retras, în paralel cu o serie de intervenții ale Poliției, Jandarmeriei Montane și Gărzii de Mediu.
Competiția ar fi fost organizată sub pretextul unei ”expediții turistice”, obținând chiar un acord din partea Ministerului Turismului, care le-a pus însă în vedere organizatorilor să respectete legea.
Federația Română de Automobilism a transmis autorităților că ”în pofida susținerilor societății organizatoare, la o analiză atentă a paginii de web dedicată ”expediției turistice”, coroborată cu imaginile foto și video existente pe pagina de Facebook, rezultă că, în realitate, etapele care stau la baza acesteia întrunesc elementele constitutive ale competiției sportive”. La rândul lor, regulile prevăd card de bord, puncte de verificare, timpi limită de sosire și altele.
Pagina de Facebook a competiției a fost asaltată de comentarii negative, astfel încât administratorii ei au limitat posibilitatea de a mai posta acolo.
Organizatorii nu sunt la primele probleme cu autoritățile, de aceea traseul lor a fost urmărit în permanență de inspectoratele județene ale Gărzii de Mediu și de administratorii siteurilor Natura 2000.
Intervenția Gărzii de Mediu
În data de 17.05.2023, reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor s-au deplasat împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor în aria specială de conservare ROSAC0322 Muntele Șes, după ce în data 15.05.2023 un grup organizat de autovehicule 4×4 și 6×6 participante la circuitul ilegal organizat sub egida „Superkarpata 2023” au încalcat legislația în vigoare, în speță, art.53, lit.m) din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, intrând pe suprafața ariei speciale de conservare fără a avea aviz emis de către ANANP – ST Bihor.
Astfel s-a constatat:
că mai multe autovehicule 4×4 și 6×6, au intrat în data de 15.05.2023 pe suprafața ariei speciale ROSAC0032 Muntele Șes prin drumul forestier de la Valea Morii care deși avea accesul interzis cu barieră poziționată pe poziția închis și blocată cu lanț, au forțat intrarea trecând pe lângă aceasta, pe suprafața fondului forestier prin pădure;
drumul forestier de la Valea Morii are mai multe bariere montate, deoarece este întins pe două zone de acces spre fondul forestier însă toate barierele au fost forțate atât prin acces pe lângă acestea în afara drumului, cât și prin tăierea lanțurilor cu care acestea au fost asigurate pe poziția închis;
s-au identificat mai multe urme de cauciucuri cu crampoane atât pe drumul forestier Valea Morii, cât și în mai multe zone din afara drumului forestier prin pădure;
pe drumul forestier care duce la Valea Omului, s-au constatat din nou ieșiri de pe suprafața acestuia în mai mult zone prin identificarea de urme de crampoane de la cauciucuri utilizate de autovehicule de tip 4×4;
suprafața afectată de autovehiculele 4×4 este greu de estimat; accesul nefiind facil, nu a permis parcurgerea întregului traseu utilizat de participanții la competiție.
La data deplasării în teren nu s-a realizat o notă de constatare cu comisarii Gărzii de Mediu, deoarece suprafața ce a necesitat a fi verificată a fost foarte întinsă, astfel că, la nivelul Gărzii de Mediu, prin decizia Comisarului Șef Sever Șerbănescu, s-a luat decizia să se finalizeze o notă de constatare la sediul Gărzii de Mediu pe baza pozelor și notărilor făcute în teren.