Compania olandeză Damen a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Apărării Naționale privind contractul pentru construcția celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale române

Publicat: 14 07. 2020, 08:38
Foto: pixabay.com

Compania olandeză Damen a pierdut procesul deschis în cazul atribuirii contractului de 1,6 miliarde de euro pentru achiziția a patru corvete multifuncționale pentru dotarea Forțelor Navale române, informează Newsweek România. Este vorba despre cauza prin care olandezii au încercat să blocheze anularea procedurii de atribuire a contractului. În aceste condiții, după ce va primi decizia oficială din partea instanței, Ministerul român al Apărării Naționale va semna contractul cu fracezii de la Naval Group, compania care a câștigat licitația.

Olandezii de la Damen au pierdut definitiv procesul cu MapN, în dosarul atribuirii contractului pentru construirea celor patru corvete multifuncționale

În noiembrie 2018, trei companii s-au înscris la licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru atribuirea contractului privind construirea celor patru corvete. Este vorba despre italienii de la Fincantieri, care au oferit 1.34 de miliarde de euro, compania olandeză Damen, care a făcut o ofertă de 1,255 de miliarde de euro și grupul francez Naval, care a venit cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro.

Licitația pentru construcția corvetelor multifuncționale a fost câștigată de către asocierea dintre compania francezăNaval Groupși Șantierul Naval Constanța. Anunuțul fusese făcut pe 3 iulie 2019, de Gabriel Leș, cel care ocupa, atunci, funcția de ministru al Apărării.

Acest rezultat i-a nemulțumit însă pe competitorii olandezi, astfel că cei de la Damen au deschis mai multe acțiuni în instanță prin care au contestat procedura de atribuire a contractului. Inițial, procesul a fost pierdut la Tribunalul București, după care s-a mutat la Curtea de Apel București, care, în cele din urmă, a menținut decizia Tribunalului.

Judecătorii au admis „recursul formulat împotriva încheierilor de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019. Casează încheierile de şedinţă din 08.08.2019 şi 13.08.2019 şi în rejudecare constată că reclamanta datora o cauţiune în cuantum de 220.000 lei. Respinge, în rest, recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020”, se arată în decizia definitivă a instanței.

Compania Damen, vizată de investigații în Olanda

În 2019, compania Damen a fost vizată de investigații ale autorităților din Olanda. Ancheta era legată de presupuse nereguli privind obținerea unor contracte în valoare de 400 de milioane de euro pentru construcția unor nave în Trinidad & Tobago și Bahamas.

Aceste contracte au fost intermediate de către NSG West Indies, o companie din Barbados deținută de britanicul Stephen Hobson.

În 2014 și 2015, potrivit publicației NRC,Damena reușit să contracteze vânzarea a câteva zeci de ambarcațiuni către Trinidad Tobago și Bahamas. Indiciile arată, însă, că metodele lui Hobson, de careDamenar fi știut, nu erau tocmai legale.

Aceste detalii privind neregulile comise în obținerea contractelor ar fi ieșit la iveală după ce au apărut tensiuni între cei doi parteneri privind plățile făcute.

Olandezii de laDamensunt cei care controlează şantierul naval de la Mangalia, cu toate că acţionariatul majoritar este deţinut de statul român.