Pe 27 iulie, compania americană Moderna va trece la a treia și ultima fază a testelor clinice în vederea dezvoltării unui vaccin eficient împotriva virusului SARS-C0V-2, devenind astfel prima companie din lume care ajunge la această etapă, notează France24.
La studiu vor participa 30.000 de voluntari. Jumătate dintre aceştia vor primi o doză de 100 de micrograme, iar ceilalţi un placebo, dorindu-se să se determine dacă vaccinul este sigur şi previne infecţia cu COVID-19, iar dacă o persoană este infectată, se va stabili dacă vaccinul poate preveni avansarea simptomelor, transmite Reuters.
În acest sens, Statele Unite şi-au dublat investiţia destinată companiei farmaceutice, suplimentând cu încă 472 de milioane de dolari suma inițială de 483 de milioane deja anunţată, pentru a se putea realiza un studio mult mai amplu decât s-a prevăzut iniţial.
Studiul se va desfășura până la 27 octombrie 2020.
Potrivit rezultatelor primei faze a testelor clinice efectuate deModerna, vaccinul experimental a declanşat anticorpi împotriva noului coronavirus la toţi cei 45 de participanţi la testare.
S-au înregistrat niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după infecția cuCOVID-19, dând astfel speranță lumii medicale, care așteaptă un vaccin eficient împotriva noului coronavirus.
Chiar după prima administrare, s-a constatat că nivelul anticorpilor era mai mare în cazul dozelor mai mari. După a doua administrare, participanţii la test prezentau niveluri mai mari de anticorpi decât majoritatea pacienţilor care au avut COVID-19 şi s-au vindecat cu proprii anticorpi.
În faza intermediară, compania a selectat 300 de adulţi sănătoşi, care au primit cel puţin o doză de vaccin, precum şi 50 de adulţi mai maturi, cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani, deoarece testarea vaccinului la adulţii mai în vârstă are o importanţă majoră, această grupă de vârstă prezentând un risc mai mare pentru efectele SARS-CoV-2.
Tehnologia folosită de cătrecompania americană, care are la bază ARN-ul mesager, vizează să dea corpului informaţiile genetice de care are nevoie pentru a declanşa în mod preventiv protecţia faţă de noul coronavirus.
Rezultatele sunt considerate ”încurajatoare” de către epidemiologulamerican Anthony Fauci.
Organizaţia Mondială a Sănătăţiiestimează că un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi distribuit chiar la jumatatea anului viitor.
Pe lângă vaccinul companiei Moderna, și vaccinul Universității Oxford, ChAdOx1 nCoV-19, pare a fi o variantă bună, antrenând sistemul imunitar, anunțăBBC NEWS.
Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze de vaccine, care a fost creat pe baza unui virus care provoacă răceala comună la cimpanzei și care a fost modificat genetic pentru a fi similar cu coronavirusul.
În acest moment, singurul tratament omologat împotriva noului coronavirus este Remdesivir. Comisia Europeană a autorizat, la nivel european, la începutul lunii iulie, primul medicament pentru lupta împotrivaCOVID-19. Remdesivir devine astfel primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotrivaCOVID-19.