Compania farmaceutică Roche România, amendată cu 12,8 milioane de euro de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața unor produse oncologice
Consiliul Concurenței a amendat cu 12.8 milioane de euro compania farmaceutică Roche România, pe care o acuză de abuz de poziție dominantă pe piața unor produse oncologice din România, informează HotNews.ro.
Decizia a fost luată în urma a două investigații care au vizat perioada 2017-2019.
În urma primei anchete, reprezentanții Consiliului Concurenței au constat că gigantul farmaceutic a adoptat o strategie comercială care a avut ca scop eliminarea concurenței la licitații și întârzierea intrării pe piață a unor medicamente similare. Conform instituției citate, comportamentul Roche s-a manifestat în contextul participării la achiziția publică centralizată pentru medicamente ce conțin substanțele Rituximab și Trastuzumab, precum și în cadrul a 47 de licitații organizate la nivel de spital pentru aprovizionarea cu aceleași medicamente.
Astfel, compania Roche a vândut distribuitorilor parteneri medicamentele care conțineau Rituximab și Trastuzumab la un preț care a fost, însă, mai mare decât prețul său de ofertare la licitațiile publice. În acest fel, cei de la Roche și-au eliminat concurența.
În ceea ce privește a doua anchetă, Consiliul Concurenţei a constatat că Roche a implementat o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib.
În replică, reprezentanții Roche România au acuzat că decizia ConsiliuluiConcurenței „limitează masiv accesul pacienților la tratamentele de care au nevoie”.
„Beneficiul pacienților este esențial pentru compania noastră. Suntem alături de pacienți prin toate mijloacele legale, în speranța de a le oferi acces neîngrădit și rapid la tratamente inovatoare, salvatoare de vieți. Din nefericire, concluziile celor doua investigații limitează masiv accesul pacienților la tratamentele de care au nevoie”, arată reprezentanții Roche România, care au precizat că vor contesta hotărârea în instanță și că își rezervpă dreptul de a depune plângere penală ”împotriva tuturor celor ce se fac vinovați de emiterea acestor decizii”.