Compania Boeing pledează vinovată pentru o acuzație de fraudă penală și plătește o amendă de 243,6 milioane de dolari pentru moartea celor 346 de pasageri

Compania Boeing pledează vinovată pentru o acuzație de fraudă penală și plătește o amendă de 243,6 milioane de dolari pentru moartea celor 346 de pasageri
Sursă foto: captură YT

Boeing a acceptat să pledeze vinovată în cazul unei acuzații de conspirație pentru fraudă penală, după ce SUA au constatat că această companie a încălcat un acord care ar fi trebuit să reformeze Boeing după două prăbușiri fatale ale avioanelor sale 737 Max, care au dus la moartea a 346 de pasageri și membri ai echipajului.

Boeing evită să-și asume responsabilitatea

Departamentul de Justiție (DoJ) a declarat că producătorul de avioane a fost de acord să plătească și o amendă penală de 243,6 milioane de dolari, anunță BBC.

Cu toate acestea, familiile persoanelor care au murit în zborurile în urmă cu cinci ani au criticat acordul spunând că e o „afacere” care ar permite Boeing să evite responsabilitatea totală pentru decese.

Pledând vinovată, compania Boeing speră că va evita spectacolul unui proces penal – ceva pentru care familiile victimelor au făcut presiuni.
Compania a fost în criză în urma prăbușirii aproape identice a celor două aeronave 737 Max în 2018 și 2019.

În 2021, procurorii au acuzat compania Boeing de conspirație pentru fraudarea autorităților de reglementare, susținând că a înșelat Administrația Federală a Aviației (FAA) cu privire la sistemul său de control al zborului MCAS, care a fost implicat în ambele accidente.
FAA a fost de acord să nu acuze Boeing în cazul în care compania plătește o amendă și a încheiat cu succes o perioadă de trei ani de monitorizare și raportare sporite.

Dar în ianuarie, cu puțin timp înainte ca această perioadă să se încheie, un panou al unei uși dintr-un avion Boeing operat de Alaska Airlines a explodat la scurt timp după decolare și a forțat avionul să aterizeze.

Nimeni nu a fost rănit în timpul incidentului, dar a intensificat controlul în privința Boeing și ce progrese a făcut compania în îmbunătățirea siguranței și a calității.

În mai, DoJ a declarat că a constatat că Boeing a încălcat termenii acordului, deschizând posibilitatea urmăririi penale.

Boeing are cazier

Decizia Boeing de a pleda vinovată este încă un gest foarte important pentru companie, deoarece înseamnă că aceasta – care este un contractant militar proeminent pentru guvernul SUA – are acum un cazier penal.

Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari doi producători de avioane comerciale din lume.
Nu se știe deocamdată cum va afecta cazierul judiciar activitatea de contractare a firmei. De obicei, guvernul interzice sau suspendă firmele cu cazier de la participarea la licitații, dar poate acorda derogări.

Cu toate acestea, Paul Cassell, un avocat care reprezintă unele familii de persoane ucise pe zborurile din 2018 și 2019, a declarat: „Memoria celor 346 de oameni nevinovați uciși de Boeing cere să se facă mai multă dreptate decât aceasta”.

Într-o scrisoare adresată guvernului din iunie, el a cerut DoJ să amendeze Boeing cu peste 24 de miliarde de dolari. Ed Pierson, director executiv al Fundației pentru Siguranța Aviației și fost manager senior la Boeing, a declarat că decizia este „serios dezamăgitoare”.
„În loc să tragă indivizii la răspundere, practic le oferă undă verde să iasă din închisoare”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`