Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti a decis: Restaurantele, teatrele și cinematografele se vor închide în Capitală / Purtarea măștii, obligatorie în apropierea școlilor

Publicat: 06 10. 2020, 18:32
Foto: Pixabay

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis, marți, închiderea restaurantelor din interior, precum și închiderea teatrelor și cinematografelor. Potrivit deciziei CMSB, localurile vor fi închise în interior, însă restaurantele și cafenelele care funcționează în cadrul hotelurilor și a altor unități de cazare își vor putea desfășura în continuare activitatea doar pentru clienții care sunt cazați acolo. De asemenea, vor fi închise saloanele de evenimente din București. Pe de altă parte, sălile de jocuri de noroc vor rămâne deschise. Totodată, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie, în apropierea unităților de învățământ, au mai decis autoritățile.

Restaurantele, teatrele și cinematografele din Capitală se închid începând din 7 octombrie

Aceste restricții vor intra în vigoare începând de miercuri, 7 octombrie, și vor fi menținute până în în momentul în care rata de incidență a cazurilor de coronavirus din Capitală va ajunge sub 1,5la mia de locuitori, în 14 zile. Situația va fi actualizată în fiecare săptămână.

”S-a constatat că în jurul școlilor nu prea poartă lumea mască, drept care, s-a impus purtarea măștii de la copii de peste 5 ani și adulți, în intervalul orar 7.45 -21.15, având în în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00. Revine obligația Primăriei Generale și Primăriilor de sectoare să delimiteze aceste zone, cum cred de cuviință, chiar și o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri”, a declarat prefectul Capitalei,Gheorghe Cojanu.

În același timp, prefectul a anunțat înmulțirea acțiunilor de control în piețe, târguri și mijloacele de transport în comun din București.

”Intensificarea activităților de control în târguri, piețe, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare. S-a constatat că în piețe, târguri, lumeanici gând să poarte mască. Angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și unitățile cultural artistice vor beneficia de măsuri de sprijin potrivit OUG 120/2020. De asemenea, în momentul în care rata de incidență scade sub 1,5 la mie, Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni de îndată și va dispune reluarea tuturor activităților care au fost restricționate pentru o perioadă, sperăm noi, nu mare”, a mai precizat Gheorghe Cojanu.

”În afară, în exterior, nu s-a interzis nimic, dar în interior, interzicând-se absolut tot – comercializare, preparare, servire de produse alimentare și băuturi alcoolice – este implicit că nu vor putea fi nunți și botezuri. Și sălile de evenimente intră în aceeași categorie. Teatrele se vor închide de mâine (miercuri, 7 octombrie – n.r.), și cinematografele, absolut tot, până la revenirea la situația normală. (…)Prin excepție, ca să nu fie loviți crunt cei din industria hotelieră, pentru clienții hotelurilor, pensiunilor și altor asemenea unități, se permite (servirea clienților în interior – n.r.). Acolo este foarte mic riscul, având în vedere că în hoteluri sunt foarte puțini oameni cazați, iar unitățile de alimentație ale hotelurilor sunt foarte mari. Gândiți-vă ce s-ar mai întâmpla dacă ar mai veni și din exterior”, a mai explicat prefectul Capitalei.

Prefectul Capitalei: Dacă rata de incidență a cazurilor de coronavirus nu scade sub 1,5,aceste măsuri nu se vor relaxa

Totodată, acesta a menționat că dacărata de incidență nu va scădea în București, vor fi luate în calcul și alte restricții.

„Dacă nu scade sub 1,5, aceste măsuri nu se vor relaxa. La peste 3, sunt zone carantinate, se poate declara stare de urgență. Deocamdată, situația este sub control și nu avem informații de genul acesta. Se pot lua decizii (de carantinare – n.r.) pe sector. Eu sper să nu se ajungă acolo, deși dacă ne uităm la evoluția internațională, în Israel, în Olanda, în Suedia s-au luat măsuri drastice. În Israel, nu mai poți să te duci decât la 500 de metri de locuință și cu masca pe figură. Eu sper să nu ajungem la acest scenariu, să depășim 3 (rata de incidență – n.r.) și să fie situația atât de gravă”, a mai spus Gheorghe Cojanu.

Întrebat dacă în acest moment vreun sector al Capitalei se apropie de rata de incidență 3, prefectul a răspuns: ”Nu, nici gând, nu există”.

Marți, rata de incidență a cazurilor de coronavirus în Capitală a fost de 1,87. Asta în condițiile în care luni era de 1,86.

”Tendința, pe ultimele șapte zile, a fost de creștere”, a mai spus prefectul Capitalei.