Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă: Este permisă prepararea și comercializarea hranei în restaurante, dar aceasta nu poate fi consumată în interior

Publicat: 08 10. 2020, 20:20
Foto: Pixabay

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a hotărât că în restaurantele și cafenelele din Capitală este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor ce nu se consumă în incinta acestor localuri, informează Instituția Prefectului Municipiului București, printr-un comunicat de presă.

Autoritățile din Capitală, noi precizări după decizia de încidere a restaurantelor: Mâncarea poate fi preparată în localuri

Decizia a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mai multor persoane fizice, operatori economici și instituții de cultură de a se clarifica reglementările adoptate prin Hotărârea CMBSU nr.19/06.10.2020,

”Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că norma cuprinsă în art.1 pct.1 din Hotărârea nr.19/06.10.2020, are în vedere interzicerea consumului de produse alimentare și/sau băuturi alcoolice și nealcoolice, în interiorul restaurantelor, cafenelelor și altora de acest tip. În ceea ce privește prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, în temeiul art.6 pct.4 și pct.6 din Anexa 3 la HG nr.782/2020 aceasta este permisă”, se arată în comunicatul de presă a Instituției Prefectului Municipiului București.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât marți, ca începând in 7 octombrie să se închidă restaurantele, cafenelele, barurile și cluburile din interior, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală, în contextul în care rata incidenței cumulate a cazurilor de coronavirus a depășit 1,5 la mia de locuritori în 14 zile.

Explicațiile prefectului Capitalei cu privire la închiderea restaurantelor din București

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a explicat miercuri seară, în cadrul emisiunii ”Talk B1”, care au fost motivele care au stat la baza restricțiilor impuse de autorități în București.

”Am primit un set de recomandări de la Direcția de Sănătate Publică. Ea a constatat că sistemul HoReCa există o posibilă răspândire a COVID, drept care s-au luat aceste măsuri. Știu că sunt supărătoare pentru patroni, dar pentru siguranța noastră este nevoie de această măsură. Au rămas în vigoare toate acțiunile HoReCa pe terase și în spațiul liber, au rămas în vigoare toate vânzările pe care le fac cu livrarea acasă sau în regim de take away.

La tot ce ține de HoReCa, posibilitatea răspândirii acestui virus este mult mai mare. Am văzut și eu precizarea că la HoReCa a fost un singur focar. Da, e adevărat, au fost trei ospătari și doi bucătari și acesta a fost focarul. DSP-ul s-a gândit la faptul că în toate aceste adunări oamenii beau, mănâncă și ajung, la un moment dat, să se apropie fizic, și acesta e un mod de răspândire. La asta s-au referit, nu la faptul că în HoReCa sunt focare, la modul că se îmbolnăvesc angajații lor. Lucrătorii nu sunt potențiali transmițători fiindcă ei poartă mască, ei au obligația ca atunci când iau comanda, când vin cu mâncarea, să aibă mască”, a explicat Gheorghe Cojanu.

Cele mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că în ultimele 24 de ore, în București au fost confirmate 549 noi cazuri de COVID-19. Totodată, de la debutul pandemiei și până în prezent, în București au fost înregistrate 20.855 de cazuri de infectare cu coronavirus.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă: Este permisă prepararea și comercializarea hranei în restaurante, dar aceasta nu poate fi consumată în interior