Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)

Publicat: 20 09. 2024, 16:40
Stare deplorabilă a Planșeului Unirii. Sursa foto: Captură video B1 TV

Mugur-Mihai Toader, prefectul Capitalei, a convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) pentru miercuri, 25 septembrie, privind starea tehnică a Planșeului Unirii. Pe ordinea de zi a ședinței figurează adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de consolidare și reabilitare.

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, convocat privind situația Planșeului Unirii

Prefectul Capitalei a convocat CMBSU după vizita efectuată joi, la Planșeul Unirii, de Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, de reprezentanții instituțiilor implicate în lucrările de refacere a Planșeului și de experții Universității Tehnice de Construcții București.

„Au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul nr. 5, astfel încât, din păcate pentru noi toți, așa cum vedeți, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureșteni, un risc major pentru noi toți. Este o construcție cu aproape 100 de ani vechime, ce datează de pe timpul regelui Carol, o construcție pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele, fie cu mijloacele de transport în comun. Tot ceea ce vedeți aici ne spune că trebuie să acționăm la timp”, a declarat Daniel Băluță, în timpul vizitei.

Primarul a insistat că „aici nu este o problemă legată de confortul circulației, nu este o dispută, este o problemă de siguranță, o problemă de viață și de moarte”.

Degradările Planșeului Unirii s-au accentuat semnificativ

În ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență se va discuta despre starea tehnică în care se află Planșeul Unirii, în contextul în care acesta a fost încadrat, în urma expertizelor efectuate în 2022, în starea tehnică IV – nesatisfăcător.

Mai mult, un raport al experților din luna august a acestui an arată că degradările planșeului s-au accentuat semnificativ, putând duce la cedarea sub trafic a unor elemente de structură și, implicit, la ruperea plăcii de beton, cel puțin în anumite zone, cu consecințe foarte grave asupra siguranței circulației rutiere și/sau pietonale.

Experții recomandă lucrări de urgență de refacere a Planșeului Unirii, numai că acestea vor putea începe abia după obținerea autorizației de construire, ce urmează a fi eliberată de către Primăria Generală a Capitalei.