Comisia juridică a dat aviz pozitiv pentru reținere lui Sebastian Ghiță: În cazul cererii DNA privind arestarea nu a fost întrunit numărul necesar de voturi (VIDEO)

Publicat: 29 03. 2016, 13:14

Comisia juridică a dat marți aviz pozitiv pentru reținetrea deputatului Sebastian Ghiță, informează B1 TV.

”La reținere au votat 21 de colegi, 11 „pentru”, cinci ”împotrivă” și cinci abțineri. Pentru al doilea capăt de cerere, cu privire la arestare s-au utilizat 21 de buletine de vot, au votat 21 de colegi. Rezultatul este 10 pentru arestare, șase împotrivă, cinci abțineri. Nu au fost întrunit numărul necesar de voturi”, a anunțat președintele Comsiei juridice.

Avizul Comisiei juridice este unul consultativ, votul final urmând a fi dat în Camera Deputaților.

Comisia juridică a dat aviz pozitiv pentru reținere lui Sebastian Ghiță

#DIRECT_ONE_gk6ojt#

Procurorii DNA au cerut Parlamentului încuviințarea reținerii și arestării lui Ghiță, într-un dosar în care există şapte capete de acuzare, pe numele deputatului, printre care dare de mită şi şantaj.

Potrivit procurorilor, Sebastian Ghiţă a dobândit o putere financiară care i-ar fi permis să determine numirea sau menţinerea unor persoane în funcţii importante.
Conform rechizitoriului, "folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești".

"Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.

În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale", este una dintre acuzațiile aduse deputatului, conform comunicatului transmis de DNA.

Altfel, în mai 2011, "pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei".

În ceea ce privește șofatul fără permis, Ghiță este acuzat că pe 22 iulie 2012 a condus "pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012".

Tot atunci, politicianul " i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții și a unei infracțiuni la regimul circulației. În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova".