Comisia Iordache a eliminat, marți, posibilitatea ca suspectul sau inculpatul să asiste la audierea victimei și a renunțat la sintagma „probe sau indicii temeinice”, informează stiripesurse.ro.
S-a decis păstrarea formulării actuale a „suspectului”
De asemenea, s-a decis și renunțarea la modificarea formulării terminologiei de „suspect”, urmând a se păstra formularea actuală.
Potrivit articolului 77 din Codul de Procedura Penală, suspectul este: „Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect”.
Anterior, se intenționase modificarea textului, astfel încât suspectul să fie: „Persoana cu privire la care, din probele sau indiciile temeinice existente în cauză, rezultă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect”.
Se renunță la sintagma de „probe sau indicii temeinice”
În plus, s-a renunțat la sintagma de „probe sau indicii temeinice” și s-a decis păstrarea formulării în vigoare, în speță cea de „suspiciune rezonabilă”. Sintagma – în oricare dintre forme – se referă la condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale.
Nu în ultimul rând „obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit” vor putea fi folosite ca mijloace de probă. Dar numai în situația în care „s-a dispus, prin ordonanţă a procurorului sau încheiere a instanţei, predarea şi, respectiv, ridicarea silită a acestora.”În plus, Florin Iordache a precizat că și probleme obținute pe parcursul anchetei vor putea fi utilizate.
La finalul ședinței, Florin Iordache, a precizat că săptămâna viitoare raportul privind modificarea Codului de Procedură Penală va ajunge in Senat, iar peste două săptămâni în Camera Deputaților – acesta fiind forul decizional.
Reexaminarea Codul de Procedură Penală a fost facuta în urma deciziei CCR, membrii forului legislativ adoptand amendamentele la proiectul de lege cu zece voturi „pentru” și cinci „împotrivă”.